‘That was great’, reageerde de 18-jarige Oliver Daemen dolblij en euforisch nadat hij dinsdag opnieuw contact maakte met de aarde na een ruimtevlucht van zo’n elf minuten. De 18-jarige student uit Oisterwijk is daarmee de jongste astronaut ooit. Zo’n unieke ervaring is niet voor iedereen weggelegd. Daemen – of beter gezegd zijn vader – heeft daar flink wat geld voor moeten neerleggen. Om hoeveel geld gaat het? En hoe rijk is ‘papa’ Daemen eigenlijk? Wij zochten het uit.

Jeff Bezos zijn eerste commerciële ruimtevlucht

Daemen mocht van geluk spreken dat hij Amazon-oprichter Jeff Bezos afgelopen dinsdag mocht vergezellen in zijn eerste commerciële ruimtevlucht. Hij kreeg namelijk enkele dagen geleden pas te horen dat hij mee mocht. Daemen werd als vierde en laatste passagier toegevoegd, omdat degene met het hoogste bod besloot om met een latere vlucht mee te gaan. Hoewel vader en zoon het hoogste bod aan zich voorbij lieten gaan, viel de keuze van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, toch op Oliver.

De winnende bieder – die zijn stoel aan zich voorbij liet gaan – bood een bizarre 28 miljoen dollar, omgerekend een kleine 24 miljoen euro. Hoeveel Oliver heeft geboden voor zijn plekje is niet bekendgemaakt. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat Bezos en consorten puur strategisch door de aanmeldingen zijn gebladerd en uit pr-overwegingen hebben gekozen voor de jonge en enthousiaste Oliver Daemen. Dat levert simpelweg veel meer media-aandacht op. Toch zal het ticket allesbehalve gratis zijn geweest.

Het vermogen van Joes Daemen

Het is zeer aannemelijk dat Oliver Daemen niet zelf het bedrag heeft moeten ophoesten, maar zijn vader Joes Daemen. Papa Daemen is namelijk zeer vermogend. Zo legde hij volgens Quote met zijn investeringsfonds Somerset Capital Partners (SCP) onlangs 46 miljoen euro neer voor een distributiecentrum van de familie Blokker. Dit fonds is actief in de vastgoed, private equity en financiële markten.

Vooral eerst genoemde levert pegels op. Zo vond Quote een eigen vermogen van ruim 40 miljoen euro en zorgt de ontwikkeling en verkoop van met name distributiecentra in 2019 voor een dikke omzet van 200 miljoen euro en een nettowinst van 20 miljoen euro. Dat is een verviervoudiging van het jaar ervoor. Daarnaast is Daemen ook medeaandeelhouder van de Eindhovense Brainport Industries Campus.

Joes Daemen gaat dus als een raket en de kans is groot dat zijn vermogen binnen de kortste keren boven de 95 miljoen euro uit stijgt. En dat is niet het enige: zo heeft Joes Daemen ook een hele rits aan bv’s met de naam Intospace. Zou dat iets te maken hebben met zijn zoon die de ruimte in vloog?

Er is in één geval één ding zeker: Joes Daemen is niet zo rijk als de leider van de ruimtevlucht, Jeff Bezos. Zijn rijkdom is ongekend.