De één slaapt liever met de ramen over, de ander houdt er van als het aangenaam warm is in de slaapkamer. Houd jij ’s nachts je verwarming aan? Misschien is dat wel lekker warm, maar helemaal niet zo goed voor je als je denkt. Daarom kun je beter je verwarming uit draaien om niet alleen je energierekening, maar vooral jezelf te sparen.

Ziek wakker worden

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die met de verwarming aan slapen vaker wakker worden met een ziek gevoel dan mensen die in een koudere kamer slapen. In een Britse survey gaf 46% van de mensen aan zich ziek te voelen bij het opstaan als ze met de verwarming aan hadden geslapen. 37% voelde hoofdpijn en een droge mond. Één op de vijf mensen vertelde zelfs dat ze wel eens zwetend wakker worden, wat zeker iets slechts is.

Maar hoe komt dat?

Als de verwarming in je slaapkamer aanstaat wordt de lucht droger en dat is slecht voor de nachtrust. Je komt moeilijker in slaap, slaapt korter en je wordt eerder wakker. Ook probeert je lichaam af te koelen als het probeert in slaap wil komen. Je lichaamstemperatuur daalt voor en tijdens de slaap, en een warme kamer belemmert dat. Mensen hebben al genoeg moeite met in slaap komen maar gelukkig zijn daar ook tips voor. Maak het jezelf dus niet onnodig moeilijk en draai die kachel uit voor je je bed in duikt.

verwarming uit

Verwarming uit dan maar

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je ligt te rillen in je slaap als je het niet warm houdt. De perfecte temperatuur om in te slapen is namelijk 18 graden Celsius. Je kunt dus prima de verwarming pas uitdraaien op het moment dat je gaat slapen en in de loop van de nacht koelt het dan af richting die temperatuur. Bovendien komt de zomer er aan en lijken we van te koude nachten geen last meer te gaan krijgen. Heb je het wel nog fris? Misschien dat je met een beetje lichaamsbeweging met je vriendin ook al een stuk opwarmt.