Food & Drinks

Zo bak je zelf de perfecte bavette

zelf de perfecte bavette bakken

Misschien is de bavette wat minder populair dan de biefstuk, entrecote, of rib eye, maar dit stukje vlees is toch wel heel erg lekker. En deze lap vlees smaakt nog een tikkeltje lekkerder als je ‘m helemaal zelf bakt. Wij helpen je mee bij het bakken van de perfecte bavette.

Wat is een bavette?

Bavette is een andere benaming voor een vinkelap of vanglap, en is een mager stuk rundvlees. De bavette heeft een lange en grove draad en wordt gehaald uit de dikke rand uit de flank van een koe. Het vlees wordt vaak gebruikt als runderlappen en tartaar. Maar bavette is ook een overheerlijk stuk vlees om zelf te bakken. Zeker wanneer je het bij een goede slager haalt.

Ingrediënten voor het bakken van een perfecte bavette

Het bakken van een bavette is helemaal niet moeilijk. Binnen een half uurtje kun je aanschuiven. Wij helpen je natuurlijk bij het bereiden van dit overheerlijke stukje vlees. Maar voordat je begint, heb je natuurlijk wel de goede ingrediënten nodig.

  • Bavette
  • (Bak)boter
  • Zout
  • Peper
View post on Instagram
 

Zo bak je een overheerlijke bavette

Voordat je begint met het bakken van een bavette, moet je het stuk vlees op kamertemperatuur laten komen. Dit kun je het best doen door het ruim van tevoren uit de koelkast te halen en het even te laten rusten. Daarna kun je de koekenpan (het liefst met een dikke bodem) op hoog vuur zetten en de boter laten smelten. Voordat je de bavette in de pan legt, kun je het overheerlijke stuk vlees nog even kruiden. Dit kun je het beste doen door wat zout en peper naar smaak eroverheen te gooien. Let op: de bavette is al erg smaakvol van zichzelf, dus kruidt het niet te veel.  Nadat de boter gesmolten is, kun je de bavette met liefde in de pan leggen.

Het bakken van een bavette is helemaal niet moeilijk. Het hangt natuurlijk af van welke garing je het liefste hebt. Gemiddeld bak je een bavette zo’n 3 minuten. Heb je liever een iets rodere garing? Dan laat je het iets korter in de pan. Houd je van een meer doorbakken stukje vlees? Dan laat je de bavette zo’n vijf minuten garen.

Na het bakken van de bavette is het uiterst belangrijk dat je het vlees een tijdje laat rusten. Hierdoor blijft de bavette een stuk malser en verliest het niet gelijk al het vocht bij het aansnijden. Laat de bavette dus zon zeven à acht minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie.

Bavette met chimichurri en barbecuesaus

Na het rusten kun je heerlijk genieten van je zelfgebakken bavette. Wij raden je aan om er chimichurri bij te eten. Ook past barbecuesaus er overheerlijk bij. Eet smakelijk!