De biefstuk is het favoriete stuk vlees van veel mannen. Maar hoe bak je dit overheerlijke stuk vlees nou op zijn best? Wij helpen je bij het bakken van de perfecte biefstuk.

Ingrediënten voor het bakken van een biefstuk

We schreven al eens over het perfect bakken van een entrecote. Vandaag staat biefstuk in de spotlight. Het bakken van een perfecte biefstuk hoeft niet moeilijk te zijn. Het is misschien nog makkelijker dan het bakken van entrecote of een bavette. Met deze stappen en met een paar handige tips maak jij in een handomdraai jouw lievelingsvlees klaar. Maar daarvoor heb je wel de volgende ingrediënten nodig:

  • Biefstuk
  • Boter
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel: olijfolie
  • Eventueel: biefstuk/vleeskruiden

Voor het bakken van de perfecte biefstuk heb je een braadpan of koekenpan nodig. Verder is het ook handig om een lepel en een vleestang bij de hand te hebben. Wat belangrijk is, is dat je je biefstuk maakt met goed vlees. We raden je dan ook aan om de biefstuk bij de lokale slager in te slaan, want geloof ons, je proeft het verschil.

Biefstuk bakken

Zo bak jij de lekkerste biefstuk

Vóór het bakken moet je eerst de biefstuk op kamertemperatuur laten komen. Leg het stuk vlees dus op tijd buiten de koelkast of vriezer voordat je begint aan je meesterwerk. Is de biefstuk op kamertemperatuur? Dan zet je de pan op het vuur en laat je de bakboter heerlijk smelten. Voordat je het overheerlijke stukje vlees in de pan legt, moet je deze natuurlijk eerst kruiden. Dit doe je door peper en zout (naar smaak) te gebruiken. De liefhebber kan ook nog wat biefstuk- of vleeskruiden toevoegen voor de extra smaak, al zal een goed stuk vlees dit niet echt nodig hebben.

Zet de braadpan, of koekenpan met dikke bodem, op een hoog vuur. Laat de biefstuk heerlijk garen in de gesmolten boter en voeg er eventueel wat olijfolie aan toe. Het geheim voor het bakken van de perfecte biefstuk is door hem elke minuut om te draaien en er vervolgens telkens een scheutje boter (met de lepel) overheen te gooien, dit geeft de biefstuk een overheerlijke smaak. Hoe lang je hem in de pan laat liggen is afhankelijk van de garing van je biefstuk. Hier gaan we wat verder op in.

Hoelang moet je een biefstuk bakken?

Hoelang je een biefstuk moet bakken, hangt af van welke manier van bakken je het liefste hebt: rare (rood), medium, of well done (doorbakken). Wij leggen voor iedere variant kort uit hoe en hoelang je dit ongeveer het beste kunt bakken. Handig om bij de hand te hebben is een kleine vleesthermometer, deze heb je al voor 4,50 euro in huis.

Hoe bak je een biefstuk rare (rood)?

Een perfecte rare biefstuk bak je in 3 minuten met een kerntemperatuur van 50-52 graden. Let goed op dat je bij het bakken van de biefstuk het vlees elke minuut omdraait en verse boter blijft toevoegen.

Hoe bak je een biefstuk medium?

Een perfecte medium biefstuk bak je in 3 minuten met een kerntemperatuur van 60-63 graden. Let goed op dat je bij het bakken van de biefstuk het vlees elke minuut omdraait en de boter blijft scheppen.

Hoe bak je een biefstuk well-done (doorbakken)?

Een perfecte well-done biefstuk bak je in 8 tot 10 minuten met een kerntemperatuur rond de 70 graden. Let goed op dat je bij het bakken van de biefstuk het vlees elke minuut omdraait en verse boter blijft toevoegen.

biefstuk bakken

Ben je klaar met het bakken van jouw lievelings-biefstuk? Laat het vlees na afloop dan zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder zilverfolie. In de tussentijd kun je de tafel dekken en je alvast klaarmaken voor een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Zo smaakt het vlees nóg sappiger. Eet smakelijk.