De rib eye is hét stuk vlees voor de stoere man. Deze wil je natuurlijk wel zelf overheerlijk kunnen bakken. Daar helpen wij je een handje bij mee. Met de onderstaande stappen én wat tips maak jij de perfecte rib eye klaar.

Ingrediënten voor het bakken van een rib eye

Net als bij het bakken van een biefstuk of bavette, duurt de bereiding van een rib eye niet lang. Toch zijn er een aantal stappen waar je je aan moet houden. Verder geven we je ook nog een paar tips waardoor jouw zelfgebakken rib eye een echt meesterwerk wordt. Ten eerste beginnen we natuurlijk met de benodigde ingrediënten:

  • Rib eye
  • Zout
  • Peper
  • (Bak)boter of olijfolie
  • Eventueel: kruiden naar smaak

Het bakken van een rib eye doe je natuurlijk in een braadpan of koekenpan met dikke bodem. Verder heb je keukenpapier, aluminiumfolie en een vleestang nodig. Haal je rib eye bij de lokale slager, deze zijn vaak toch nét iets lekkerder!

ribeye bakken

Zo bak je de lekkerste rib eye

Voordat je begint met het bakken van de rib eye, moet je het overheerlijke stukje vlees op kamertemperatuur laten komen. Wanneer de rib eye de goede temperatuur heeft, dep je het droog met een stuk keukenpapier. Vervolgens verwarm je de pan met een flinke klont boter of olijfolie op hoog vuur. Tijdens het smelten van de boter, kun je jouw meesterwerk in wording heerlijk kruiden naar smaak. Dit doe je met peper, zout en eventueel wat kruiden. Tip: kruid je rib eye tijdens het bakken nog wat extra, dit kan zeker geen kwaad. Als alles gereed is, leg je de rib eye met liefde in de koekenpan.

Tijdens het bakken van je rib eye moet je de pan goed in beweging houden. Op deze manier krijg jouw rib eye de beste smaak. Ook moet je rekening houden met een vuistregel: één minuut per centimeter per kant. Dit betekent dat je de rib eye na elke minuut moet omdraaien. Hoe vaak je hem moet omdraaien, dat hangt af van de dikte van het vlees en natuurlijk van de garing die je het liefste hebt. Daar gaan we nog wat verder op in.

Hoelang moet je een rib eye bakken?

Er zit een klein verschil tussen het bakken van een rare (rood), medium en well-done (doorbakken) rib-eye. Wij leggen voor iedere variant kort uit hoelang je deze in de pan moet laten liggen. Het is handig om een vleesthermometer in de buurt te hebben. Met een vleesthermometer kun je precies meten welke kerntemperatuur het stuk vlees heeft. Deze is nu al voor €5,25 te koop.

Hoe bak je een rib eye rare (rood)?

Een perfecte rare rib eye bak je in 1 à 2 minuten met een kerntemperatuur van 50 graden. Zorg tijdens het bakken van de rib eye dat je zo nu en dan het vleesvocht over het vlees gooit (arroseren), hierdoor krijgt het een betere smaak.

Hoe bak je een medium rib eye?

Een overheerlijke medium rib eye bak je in 2 à 3 minuten met een kerntemperatuur van 52-54 graden. Zorg tijdens het bakken van de rib eye dat je zo nu en dan het vleesvocht over het vlees gooit (arroseren), hierdoor krijgt het een betere smaak.

Hoe bak je een rib eye well-done (doorbakken)?

Een mooie well-done rib eye bak je in 4 à 5 minuten met een kerntemperatuur tot maximaal 70 graden, let er hierbij wel op dat het stuk vlees niet verbrand en blijf de pan bewegen. Voeg voor de smaak zo nu en dan wat extra boter en eventueel wat kruiden toe.

Na het bakken van de rib eye, moet je jouw meesterwerk nog even laten rusten, voordat je kan aanschuiven. Dit doe je zo’n 5 tot 10 minuten onder een stukje aluminiumfolie. Het aansnijden van een rib eye is ook nog een kunstje op zich. Hierbij moet je letten op een paar punten:

ribeye snijden

Hoe snijd je een rib eye?

Na het bakken van een heerlijk rib eye, zou het zonde zijn als je het alsnog verpest door het vlees verkeerd te snijden. Om de beste smaak naar boven te halen, snijd je de rib eye haaks op de draad. Anders verandert het malse stukje vlees alsnog in een taaie rakker.