Entrecote is het lievelingsvlees van veel vleesliefhebbers. Het bakken van een entrecote is helemaal niet zo moeilijk. Volg de onderstaande stappen en binnen no-time bak jij de lekkerste entrecote gewoon bij je thuis.

Ingrediënten voor het bakken van een perfecte entrecote

Eerder gaven we al de uitleg voor het perfect bakken van biefstuk. Vandaag hebben we het over een ander stukje vlees. De entrecote is samen met de biefstuk en de ossenhaas misschien wel het populairste stukje vlees dat er is. Meestal betaal je er de hoofdprijs voor in een duur restaurant. Maar zelf kun je ook een overheerlijke entrecote bakken. Met de juiste tips en tricks bereid je een heerlijke maaltijd mét je favoriete stukje vlees. Voor het bereiden van de perfecte entrecote heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Entrecote
  • (Bak)boter
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel: zonnebloemolie

Tip: scoor je entrecote bij de lokale slager. Je bent er iets meer voor kwijt, maar je proeft het verschil!

entrecote bakken

Zo bak je de lekkerste entrecote

Voordat je begint met bakken, moet je de entrecote op kamertemperatuur laten komen. Dit doe je door het vlees met vershoudfolie af te dekken en vervolgens circa 30 minuten te wachten. Wanneer het vlees de juiste temperatuur heeft, haal je het folie eraf, dep je het droog en bestrooi je het met zout en peper naar smaak. Daarna kun je een koekenpan verwarmen met de juiste hoeveelheid bakboter. Laat de boter eerst op hoog vuur uitbruisen, vervolgens leg je de entrecote in de koekenpan.

Hoelang moet je een entrecote bakken?

Hoelang je een entrecote moet bakken, hangt af van welke garing je het lekkerst vindt. Er zitten kleine verschillen tussen een rare (rood), medium, en well-done (doorbakken) entrecote. Hieronder vindt je voor elke variant de juiste bereidingstijd en bereidingswijze. We raden je aan om een vleesthermometer bij de hand te houden, hiermee kun je precies meten welke temperatuur de entrecote heeft. Een vleesthermometer heb je al voor €5,25 in huis.

Hoe bak je een entrecote rare (rood)?

Een perfecte rare entrecote bak je in 1 à 2 minuten met een kerntemperatuur van ongeveer 53 graden. Denk eraan om bij het bakken van de entrecote het vlees op de helft van de tijd met een vleestang om te draaien voor de beste smaak.

Hoe bak je een entrecote medium?

Een overheerlijke medium entrecote bak je in 2 à 3 minuten met een kerntemperatuur van ongeveer 58 graden. Denk eraan om bij het bakken van de entrecote het vlees op de helft van de tijd met een vleestang om te draaien voor de beste smaak.

Hoe bak je een entrecote well-done (doorbakken)?

Een prachtige well-done entrecote bak je in 4 à 5 minuten met een kerntemperatuur van 63 graden. Denk eraan om bij het bakken van de entrecote het vlees op de helft van de tijd met een vleestang om te draaien voor de beste smaak.

Gebruik tijdens het bakken van je perfecte entrecote een vleestang en geen vork om het vlees om te draaien. Wanneer je met een vork je meesterwerk omdraait, verliest het de lekkere smaak. Zorg er tijdens het bakken ook voor dat je de boter in beweging houdt, dit doe je door de koekenpan aan de steel te bewegen.

Laat de entrecote kort afkoelen

Ben je klaar met het bakken van je entrecote? Leg hem dan op een (voorverwarmd) bord en bedek het losjes met een stuk aluminiumfolie, hierdoor verspreiden de sappen zich beter en verliest het minder vocht bij het opensnijden. Na zo’n 5 minuten rusten, kun je heerlijk genieten van je zelfbereide entrecote. Bon appetit!