De kogel is door de kerk: Olav Mol en Jack Plooij worden vanaf 2022 vervangen als commentatoren van de Formule 1-uitzendingen. De kersverse eigenaar van de uitzendrechten, NENT (Nordic Entertainment Group) slaat een andere richting in. Nelson Valkenburg is daarbij de nieuwe hoofdcommentator. Hij zal worden bijgestaan door co-commentator Melroy Heemskerk. Ontdek meer over de nieuwe commentatoren van de Formule 1.

Nelson Valkenburg géén onbekende in verslaggeving autosport

Volgens de NENT-topman Peter Nørrelund zijn de nieuwe commentatoren van de Formule 1 uitvoerig getest vooraf aan de aanstelling. De media-aanbieder put uit een jarenlange ervaring wat betreft F1-verslaggeving: “De juiste wijze is volgens ons één waarbij een duo verslag doet, met één commentator en één expert”, meldt de topman tegenover Racingnews365.

In dat opzicht is Nelson Valkenburg geen naam die bij F1-kijkers direct een bel doet rinkelen. Daarentegen is de Bredanaar uitvoerig ingewijd, via andere wegen welteverstaan. Zo deed hij al ervaring op als WEC- en WTCR-commentator. De historische 24 uur van Le Mans behoort eveneens tot zijn resume. Via kanalen als RTL en Eurosport deed Valkenburg die ervaring op, zo ook met verslaggeving van de Dakar Rally.

Valkenburg spreekt over een ‘enorme stap’ in reactie tegen Omroep Brabant op de aanstelling. “Woorden kunnen niet beschrijven hoe trots en ondersteboven ik ben”, meldt hij daarnaast via Instagram. De Bredanaar zegt er lang aan gewerkt te hebben om dit te realiseren.

Hoe en wat – inhoudelijk dus, met de F1-uitzendingen in het nieuwe format – daarover mag hij nog niets kwijt. Op 8 december volgt een persconferentie van NENT met meer informatie.

Melroy Heemkerk de ervaringsdeskundige bij vernieuwde verslaggeving F1

Melroy Heemskerk, ook één van de nieuwe commentatoren van Formule 1, is vanaf 2022 de aangewezen co-host bij de F1-verslaggeving. Een racer van het eerste uur – Heemskerk reed (racete) de nodige kilometers bij elkaar in uiteenlopende raceklassen. Bijvoorbeeld bij de Sportscar Challenge van Saker.

Zijn hoogtepunt: het winnen van het Formule Ford Benelux-kampioenschap in 2009. Ook nam hij deel aan verschillende GT-series, waaronder de Porsche GT3 Benelux Cup in 2013, met als eindresultaat P4 in het kampioenschap en zeven podiumresultaten uit twaalf races.

In de afgelopen jaren deed Heemskerk het beduidend rustiger qua racen. Een periode die wordt gekenmerkt door sporadische deelnames bestaand uit een enkele race.

Het commentator-duo kent elkaar al enige tijd en heeft in het verleden eerder samengewerkt.

De nieuwe commentatoren van Formule 1: volledig schoon schip met NENT aan roer?

Menig sportmedium, niet enkel bij F1, kiest voor een opstelling met minstens één commentator die zijn strepen heeft verdiend door in de sport zelf te participeren. Dat geeft een completer beeld, waarbij de technische kennis meer diepgang en evenwicht biedt.

Dat de keuze niet is gevallen op Robert Doornbos als commentator is enigszins opvallend vanuit die optiek. De voormalig F1-coureur deed immers mee op dat hoge niveau.

Doornbos profileerde zich niettemin vooral als presentator van F1 in de afgelopen jaren. En die weg is nog niet gesloten overigens, gesprekken zouden (nog) plaatsvinden tussen de partijen.

Amber Brantsen is al wel bekendgemaakt als de nieuwe presentator van F1 vanaf 2022.