Een eerste date is altijd spannend. Of je er nou honderd hebt gehad of het de eerste keer is, bij zo’n eerste date moet je toch altijd even goed nadenken over wat je zegt en doet. Als je niet zo goed bent in een eerste date is dit dan ook misschien wel handig om even te bekijken. Er zijn namelijk een aantal dingen die je gewoon écht niet moet doen.

Wat je niet doet op een eerste date

Als je deze 10 tips onthoudt weet je zeker dat je de kans in ieder geval flink verkleint om direct een vervolgdate mis te lopen. Dit moet je trouwens niet alleen op een eerste date niet doen, maar ook de dates daarna kun je maar beter opletten. Want na de eerste goede versiertrucs die je hebt ingezet om de eerste date voor elkaar te krijgen, zijn de vervolgdates ook heel belangrijk. We nemen de belangrijkste missers even met je door.

1. Over je ex praten

Waarom zou je dit doen? Je ex is op een eerste date een vergeten bladzijde uit jouw boek. Het is toch ook raar als je date gaat zitten praten over hoe leuk het was met haar vorige vriend? Laat haar er maar gewoon buiten. En al helemaal als je nog niet helemaal over je ex heen bent, want dat merkt je date dan ook gelijk!

2. Over- of underdressed zijn

Kom goed gekleed, maar niet té goed gekleed. Als je met een slobbertrui en joggingbroek aan komt sjokken, kom je over alsof het je allemaal niks boeit. Maar een driedelig pak met manchetknopen van je overgroot-opa hoeft nou ook weer niet. Gewoon een casual overhemd, niet te gek jasje, of iets anders beetje netjes waar jij je lekker in voelt.

eerste date

 

3. Te laat komen

Doe dit gewoon niet! Te laat komen is een veel voorkomend probleem en misschien doe jij het ook vaak, maar een eerste date is hét moment om op tijd te komen. Je maakt haar zeker niet blij door haar te laten wachten, terwijl ze alle tijd heeft om te bedenken hoe weinig je voor haar over hebt…

4. Telefoon checken

Als je de hele tijd op je telefoon zit te kijken lijkt het alsof je minder om haar geeft dan om een like op Instagram. Die telefoon check je maar als je even naar de wc gaat of als je weer alleen bent. Als er écht iets belangrijks is, bellen mensen wel.

5. Het gesprek overnemen

Zorg dat je niet de hele tijd zit te lullen tijdens je eerste date. Je moet toch juist dingen over háár te weten komen? Wat maakt het haar uit hoe jouw hele levensgeschiedenis eruit ziet. Stel in plaats daarvan goede vragen waarbij je een soepel gesprek krijgt, in plaats van dat je alle stiltes vol praat.

6. Grof/respectloos zijn

Dit is misschien wel één van de snelste manieren om een afknapper te veroorzaken. Het is al bijna erg dat we dit überhaupt nog moeten vertellen. Wees aardig, meegaand, gezellig en af en toe zelfs een beetje lief. Je hoeft niet constant de liefde aan haar te verklaren of complimentjes te geven, maar platte voetbalkantinehumor bewaar je maar voor later. Tenzij het heel duidelijk is dat zij daar ook van houdt natuurlijk.

7. Slecht luisteren

Dat ze vertelt wat voor werk je doet, en je daar een minuut later weer naar moet vragen. Ongemakkelijk… Probeer gewoon dingen te onthouden die ze zegt, zodat het lijkt alsof je oprecht geïnteresseerd bent tijdens je eerste date. Een goede luisteraar is een goede date met potentie op meer.

eerste date

8. Vervolgdate afdwingen

Als het een leuke eerste date voor beiden was, komt die tweede date echt wel een keer. Je hebt elkaars nummer, dus je hoeft niet ter plekke al een afspraak te maken voor een nieuw afspraakje. Neem de tijd, kom niet te gehaast over en wie weet stuurt zij jou wel als eerst een berichtje.

9. Handtastelijk zijn

Let op de handjes bij een eerste date. Het lijkt een beetje creepy als je gelijk al allerlei ongevraagde aanrakingen doet, waar zij misschien nog helemaal geen behoefte aan heeft. Probeer eerst eens even af te wachten waar dit precies naartoe gaat, voordat de fysieke behoeften de overhand krijgen.

10. Ongevraagd (slecht) advies

Voor goed advies gaat de dame tegenover je wel naar haar vriendinnen. Zoveel weet je nog niet van haar leven, dus dat ongevraagde advies kan zomaar eens verkeerd vallen. Natuurlijk, meedenken toont interesse, maar de keiharde adviezen komen later wel.