Other

Kom jij altijd te laat? Dit is de reden en zo kom je er vanaf

te laat komen

Het is een kwaaltje van veel mensen, en bijna elke groep heeft vaak dezelfde laatkomer. Als jij diegene bent is het zuur, en voor anderen is het ook niet prettig. Laat komen is dus voor niemand leuk, maar toch gebeurt het heel veel. Hoe komt het toch dat er zo veel mensen te laat komen en wat kun je eraan doen?

Te laat komen komt veel voor

Hoe vroeg de wekker ook gezet wordt en hoe op tijd mensen lijken te kúnnen komen, toch lukt het zo vaak niet. Op de één of andere manier wordt de tijd altijd verkeerd ingeschat en staan mensen altijd een minuutje of meer achter. Het klinkt vast herkenbaar voor veel mensen. Anderen vragen zich dan juist weer af “hoe kan het toch dat het altijd misgaat bij hem?”.

Toch zijn er wel degelijk verschillende oorzaken voor dat mensen te laat komen, behalve dat het ze gewoon niks uitmaakt of dat ze moeite met opstaan hebben.. Sommigen kunnen er gewoonweg niks aan doen. Daar ligt de oorzaak bij het onbewuste brein, en niet bij de bewuste gedachtes. We leggen het even uit.

Manieren van taken uitvoeren

Niet iedereen organiseert zijn taken op dezelfde manier. De één vindt het fijner om alles apart van elkaar te doen, terwijl anderen taken liever combineren. Mensen die maar 1 ding tegelijk kunnen doen werken vaak overzichtelijker. Als je verschillende dingen tegelijk doet leidt dit tot minder overzicht, focus en organisatie. Daardoor gaat het werken langzamer en dus ook bijvoorbeeld het tanden poetsen, ontbijten, koffie zetten, én de tijd inschatten. Dat leidt dan weer tot te laat komen. Dit zit in je genen en is iets waar je weinig aan kunt doen. Maar dat is nog niet het enige.

We doen het onbewust, of niet?

Zoals dieren vaak vanuit instinct handelen en volgens veel mensen niet “nadenken”, dachten we dat mensen dat altijd wel deden. Maar heel vaak denken mensen niet bewust na over dingen. Hoe vaak heb jij écht staan overwegen hoe je op de vroege morgen je haar moet wassen, of een broek aantrekt? Dat gaat gewoon automatisch. Mensen zijn erop ingesteld om energie te besparen, en niet overal bewust mee bezig te zijn. En dat is nou ook wat er gebeurd met de drang om op tijd te komen: sommigen vinden het niet zó belangrijk dat hun brein er aandacht en dus energie in steekt. Anderen willen echt niet te laat komen en besteden er bewust energie aan. Dus het is een kwestie van motivatie?

Tijd verkeerd inschatten

Daarnaast hebben veel mensen ook nog eens last van planning fallacy. Dat is dat de vuistregel om tijd goed in te schatten niet zo goed werkt. Douchen, aankleden, ontbijten, kost een kwartiertje? Mooi niet. Daar komen nog allerlei dingen tussen die je niet had ingepland, behalve als je iets écht heel routinematig doet. Er kunnen allerlei dingen zijn die ervoor zorgen dat iets langer duurt dan je had gepland, of het nou jouw schuld is of niet. Maar ja, excuusjes werken niet als je te laat komt op de werkvloer. Ruimer inplannen is dus vaak de sleutel.

De oplossingen

Eigenlijk is motivatie één van de beste oplossingen om het te laat komen een halt toe te roepen. Die energie waar we het over hadden, moet je er echt in willen steken. Anders kom je nooit op tijd. Het gaat erom dat op tijd komen de prioriteit heeft in je hoofd en je hier elke dag voor wil strijden. En plan dus extra ruim in, zorg dat je langer de tijd kunt nemen voor bepaalde dingen zodat je die tijd ook hebt. Tot slot kunnen reminders ook jouw redding in nood zijn als je vaker op tijd wil komen. Zet wekkers in je telefoon en plak post-its waar dat nodig is. Een agenda die op orde is zou hier ook zomaar eens de sleutel tot regelmaat kunnen zijn.