Het is al een paar dagen erg warm, met vandaag als hoogtepunt. Als de temperatuur richting de dertig graden loopt is het toch wel vooral zaak om proberen koel te blijven. Een beetje warmte is wel lekker, maar een beetje verkoeling is erg welkom op hete dagen. Daarom hebben we een paar goede tips voor je gevonden die je helpen koel blijven.

Koel blijven is belangrijk

Het is goed voor je om af en toe even goed af te koelen, zodat de warmte niet teveel naar je hoofd gaat stijgen. Het kan in huis goed opwarmen, maar ook buiten is het dan waarschijnlijk niet te harden. De hele dag koud pils drinken is een prettige oplossing, maar op de lange termijn ook niet erg praktisch. Daarom hebben we ook nog een paar andere tips op een rijtje gezet waardoor jij niet wegsmelt op dagen als deze. Daar gaan we.

Het huis koel houden

Om binnenshuis het allemaal een beetje koel te houden moet je de frisse momenten pakken zolang die er zijn. Je huis kan beter koel blijven als het al koel is, in plaats van dat je het eerst nog kouder moet maken. Zet daarom ramen en deuren zoveel mogelijk open op de meest frisse momenten, van ’s avonds tot ’s ochtends. Zo kan de warmte van de dag het huis uit. Als het dan overdag warmer begint te worden, doe je alles weer dicht en probeer de zonwering zo veel mogelijk in te schakelen. Hoe minder zon er naar binnen schijnt, hoe beter je kan koel blijven in je huis.

koel blijven

Ook is een handige tip om apparaten die warmte produceren uit te schakelen. Televisies en spelcomputers bijvoorbeeld produceren ook warmte, zelfs als ze op stand-by staan. Schakel ze daarom helemaal uit als je ze niet gebruikt. Ook de ovengerechten zijn in deze dagen niet aan te raden. Veel warmte uit je oven komt namelijk in je huis terecht.

Afkoelen

Het is als het ├ęcht heet is verleidelijk om een koude douche te nemen, maar dat heeft uiteindelijk weinig effect. Je lichaam gaat namelijk extra warmte produceren omdat het zo koud is. Dan loop je dus even later weer net zo te zweten. Neem daarom een lauwe douche en geen koude.

Draag lichte, katoenen kleding in plaats van synthetische kleding of polyester. Dat helpt tegen het zweten en is lekker luchtig. Zwarte kleren zijn ook niet handig als je wilt koel blijven. Die nemen extra zonlicht en daarmee warmte op.

Je kunt iets van ijs in een handdoek of theedoek wikkelen en dat als een soort koude kruik gebruiken. Een andere leuke truc is om een bevroren fles met water voor je ventilator te zetten. Zo heb je een zelfgemaakte airco die koude lucht door je kamer blaast. Met de voetjes in een bak met koud water is ook geen overbodige luxe.

koel blijven

Nog wat gekke trucjes

Koel blijven voor gevorderden is ook een kunst. Een aantal gekke trucjes heeft nog een verrassend goed effect. Zo kun je een plantenspuit met water vullen en af en toe een wolkje rond je hoofd spuiten. Een andere drastische maatregel is apart van je partner slapen. Koel blijven in de nacht gaat dan beter, omdat je niet met elkaars warmte opgescheept zit. Ruzie in bed om de warmte is ook het laatste wat je wilt.

Of je legt een vochtige handdoek op je bed en gaat erop liggen. De damp die er vanaf komt kan je nog best lang verfrissen.

En eet lekker veel ijs! Probeer van het warme weer te genieten, de mentale verfrissing is ook belangrijk in hete dagen. Dat verfrissende biertje doet ook wonderen.