Elke relatie is anders. Het kan zijn dat jij en je vriendin het lekker rustig aandoen, of juist al snel besluiten om samen te wonen, te trouwen of kinderen te krijgen. Hebben jullie inmiddels een tijd een relatie en wil je weten wat een ‘normaal’ moment is voor samenwonen? Dan is dit wat er uit onderzoek is gekomen.

Het ‘juiste’ moment om te kiezen voor samenwonen

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat er niet één specifieke maand of één bepaald jaar is waarin je in je relatie voor samenwonen moet kiezen. Het bijvoorbeeld zijn dat jullie bewust hebben gekozen voor een langeafstandsrelatie en allebei nog je eigen leventje er op nahoudt. Je hoeft je zo in elk geval minder zorgen te maken over de meest voorkomende redenen waarom stellen ruzie maken. Ook zorgt (nog even) niet samenwonen ervoor dat jij alle vrijheid hebt om jouw huis in te richten als de perfecte mancave naar keuze. Maar wat is nou volgens onderzoek een gangbaar moment om de stap toch te nemen?

samenwonen

Grootschalig onderzoek naar samenwonen wijst dit uit

Uit onderzoek van de Stanford Universiteit naar ”How Couples Meet and Stay Together” komt naar voren op welke momenten er vaak wordt gekozen voor samenwonen. 25% van de stellen kiest hiervoor na vier maanden te hebben gedate. Na ongeveer een jaar woont de helft van de stellen samen. 70% woont na twee jaar samen, maar uiteindelijk is er nog een 10% die na 4 jaar nog steeds (vanwege welke redenen dan ook) nog niet samenwoont met elkaar.

Dit is handig om te weten over je relatie

Zit samenwonen er voor jou en je geliefde in de (nabije) toekomst wel in voor jouw gevoel? Check dan vooral de 5 tekenen dat jullie relatie teveel aan het kabbelen is. Denk je zeker te weten dat ze de ware is, dan kan het ook handig zijn om de 5 tekenen dat ze geschikt is voor een lange relatie te bekijken.