Een goed begin is het halve werk, maar dat valt in de meeste gevallen niet mee in de ochtend. We blijven liever even liggen, gebruiken maar al te graag de snooze-functie en zijn bijna niet vooruit te branden. Dat heeft ook gevolgen voor ons metabolisme. Het goede nieuws is dat je met een paar kleine aanpassingen juist heel veel voordeel haalt uit het actief worden, ook als je net uit je bed rolt.

Zo verbeter je je metabolisme

Waar de één fris en fruitig opstaat, heeft de ander veel meer tijd nodig om zich weer even mens te voelen. In veel gevallen doet een kop koffie (lees hier op welk tijdstip je het beste koffie kunt drinken om het meeste effect te krijgen) dan snel wonderen, maar er is meer wat je kan doen. Met een paar simpele rituelen stimuleer je juist de optimale werking van je metabolisme en verbrand je heel de dag door meer vet dan je voor mogelijk houdt.

Sporten na het wakker worden

Misschien word je er helemaal niet vrolijk van, maar een kort fitnessprogramma als je net uit bed stapt is ideaal om je letterlijk wakker te schudden. Met de juiste training activeer je alle spieren en zorg je voor een optimale vetverbranding. Als je daar een gewoonte van maakt, merk je snel genoeg de resultaten.

metabolisme

Koffie drinken heeft een positief effect

Goed, teveel koffie drinken op een dag is natuurlijk niet goed, maar er is niks op tegen om de dag met het zwarte goud te beginnen. De cafeïne vergroot niet alleen de alertheid, het zorgt er ook voor dat onze stofwisseling optimaal functioneert. Dit heeft alles te maken met de hormonen die betrokken zijn bij het metabolisme. Die hormonen worden onder invloed van koffie een stuk actiever en daar kan je mooi je voordeel meer doen.

Eiwitten doen wonderen

Van eiwitten kan je eigenlijk nooit genoeg hebben. Ze zorgen niet alleen voor het onderhoud van je spieren, maar stimuleren ook de verbranding. Begin de dag dus goed met één of twee eitjes. Mocht dat niet echt je ding zijn, maak er dan een gewoonte van om je dag te beginnen met een eiwitrijke smoothie.

metabolisme

Drink genoeg water

Gedurende heel de dag zweet je, vaak zonder het zelf te merken. Het vocht wat je daardoor verlies zal je weer moeten aanvullen. Door voldoende water te drinken houd je de vochtbalans in stand, bovendien is het een prima manier om je metabolisme te versnellen. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor je stofwisseling met 30 procent sneller werkt – tel uit je winst!