Een goed metabolisme helpt je bij het verliezen van een aantal vervelende kilo’s. Maar hoe kun je jouw metabolisme nou verbeteren, zodat je sneller kunt afvallen? Wij geven je hier een paar tips om je metabolisme te versnellen.

Wat is metabolisme

Metabolisme staat ook wel bekend als stofwisseling. Dit proces zet voedingsstoffen om in energie. Een goed metabolisme zorgt er dus voor dat je vaker, meer en langer kunt sporten of bewegen. Daarnaast leidt het versnellen van je metabolisme tot een hogere calorieverbranding. Als laatste helpt het metabolisme bij aan het afvoeren van afval in je lichaam. Het is dus van belang om je metabolisme (of stofwisseling) op peil te houden. Dat kun je doen door een paar van onderstaande tips om je metabolisme te versnellen in acht te nemen.

Tips om je metabolisme te versnellen

Er zijn een aantal manieren om je metabolisme te versnellen. De beste tips zetten we hieronder op een rijtje. Doe er je voordeel mee, want het kan je echt helpen en een goede stofwisseling zorgt voor een betere levensstijl.

1. Drink meer water

Een fenomeen wat bijna is alle gezondheidstips naar voren komt. Ook om je metabolisme te versnellen, is het handig om meer water gedurende de dag naar binnen te werken. Uit onderzoek is gebleken dat je 24-30 procent meer calorieën verbrand in het uur nadat je een halve liter water hebt gedronken.

tips metabolisme versnellen

2. Neem of eindig met een koude douche

Een koude douche is beter dan je denkt. Je lichaam wordt er wakker van, je krijgt een energieboost én het kan dus ook je metabolisme versnellen. Op het begin is het even doorbijten, maar na een lange tijd ben je het gewend en pluk je er zeker de vruchten van.

3. Eet meer eiwitten

Ook de eiwitten zijn niks nieuws meer. Wij hebben jullie al vaak genoeg aangeraden om meer eiwitten in je dieet op te nemen. Naast dat ze het metabolisme versnellen, stimuleren proteïnen ook de spieropbouw. Zo krijg je dus sneller, sterkere spieren na je workout. Dat je ook nog eens een voller gevoel krijgt van een eiwitrijk dieet is dan een extra winst: je zal minder honger hebben en minder gaan snaaien.

4. Probeer eens kokosolie

Je verwacht het misschien niet meteen, maar kokosolie kan je metabolisme flink versnellen. Dat komt omdat het bestaat uit middellange vetzuren. Uit onderzoek is gebleken dat deze vetzuren het metabolisme kunnen verbeteren. Middellange vetzuren zitten ook in onder andere grasboter en roomboter.

tips metabolisme versnellen

5. Doe meer aan HIIT

HIIT is een snelle en krachtige manier van fitnessen. Op deze manier verbrand je in korte tijd heel veel calorieën. Daarnaast bouw je er meer spiermassa mee op dan cardiotraining en verlies je tot 7 keer meer vet dan tijdens het hardlopen. Het beste van alles is dat het slecht 3x 20 minuten van je tijd inneemt per week. Wil je hier meer over weten, dan raden we je aan hier meer te lezen over de voordelen van HIIT.