Wil je afvallen of op gewicht blijven? Dan is het een schone zaak om op je metabolisme op peil te houden. Er zijn een aantal etenswaren die je daarbij kunnen helpen. Wij zetten tien voedingsmiddelen die je metabolisme een boos geven op een rij.

Wat is metabolisme?

Metabolisme staat ook wel bekend als stofwisseling. Dit proces zet voedingsstoffen om in energie. Een goed metabolisme zorgt er dus voor dat je vaker, meer en langer kunt sporten of bewegen. Daarnaast leidt het versnellen van je metabolisme tot een hogere calorieverbranding. Als laatste bevordert een goed metabolisme het afvoeren van afval in je lichaam. Het is dus van belang om je metabolisme (of stofwisseling) op peil te houden. Dit kun je doen aan de hand van 5 tips om je metabolisme te versnellen, of door wat meer van onderstaande voedingsmiddelen te eten.

Voedingsmiddelen om je metabolisme te versnellen

1. Proteïnerijk voedsel

Eiwitten zijn een soort wondermiddelen. Naast dat ze zorgen voor een beter herstel van de spieren, dragen ze ook bij aan het versnellen van je metabolisme. Proteïnerijk voedsel als eieren, noten en zonnebloempitten zijn dus een absolute aanrader.

2. Mineraalrijk voedsel

Ook mineralen stimuleren je metabolisme. Door een gebrek aan ijzer kan je lichaam niet genoeg hormonen aanmaken. Hierdoor vertraagd de stofwisseling en daarmee ook je metabolisme.

3. Chilipepers

Capsaïcine, een stofje in hete pepers, helpt je om wel vijftig calorieën per dag meer te verbranden. Eén chilipeper per dag draagt enorm bij aan een goed metabolisme.

voedingsmiddelen om je metabolisme te versnellen

4. Koffie

Er is niets lekkerder dan een heerlijke kop koffie in de ochtend. Al helemaal niet als we je vertellen dat koffie je kan helpen met afvallen. Dit komt doordat koffie één van de beste voedingsmiddelen is om je metabolisme te versnellen.

5. Thee

Een kopje koffie, of een kopje thee? Voor je metabolisme maakt het niet uit. Ook thee zit boordevol goede stoffen die je metabolisme op peil brengen.

6. Gember

Gember en vergelijkbare kruiden zijn uitstekende voedingsmiddelen om je metabolisme te stimuleren. Wat extra kruiden in je eten kan dus geen kwaad.

voedingsmiddelen metabolisme

7. Cacao

Cacao? Ja, ook cacao kan je metabolisme versnellen en je dus helpen met afvallen. Al moet je er natuurlijk niet te veel van eten en zo min mogelijk suiker er aan toevoegen.

8. Appelcider azijn

Appelcider azijn geeft je heel snel het gevoel dat je ‘vol’ zit. Dit komt doordat de vloeistof je stofwisseling versnelt en je maagproces vertraagd, wat resulteert in minder eten.

9. Water

Drink meer water! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Water is ook een uitstekend voedingsmiddel om je metabolisme een boost te geven.

voedingsmiddelen voor je metabolisme

10. Zeewier

Niet iedereen is een fan van zeewier, maar je metabolisme overduidelijk wel! Het stimuleert de aanmaak van schildklierhormonen waardoor je metabolisme een boost krijgt.