Tijdens het hardlopen op een warme dag zou je het zomaar eens zo warm kunnen krijgen dat je de behoefte krijgt om je shirt uit te trekken. Dit biedt de broodnodige verkoeling en met een beetje een strak lichaam ook eens de goede looks. Maar is het wel zo slim om je van je shirt te verlossen tijdens een hardloopsessie? We kijken even naar of hardlopen zonder shirt wel echt zo goed is als het voelt.

Lichaamswarmte tijdens sporten

Als je aan het sporten bent, of een stevige workout aan het uitvoeren bent, produceert je lichaam veel meer lichaamswarmte dan normaal. Sterker nog, je lichaam wordt een ware kachel tijdens het sporten en dus ook tijdens het hardlopen. Er wordt namelijk slechts 20% van de energie die je lichaam gebruikt omgezet in de beweging zelf, en de rest wordt allemaal omgezet in warmte. Vind je het gek dat je het na het traplopen al helemaal warm hebt. Dan klinkt hardlopen zonder shirt als iets volkomen logisch.

Wat te doen met die warmte?

Er gebeuren twee dingen volautomatisch op het moment dat je het warm krijgt. Je lichaam heeft door dat het warmte kwijt moet en doet dit op twee verschillende manieren. Eerst worden je bloedvaten dichter onder de huid groter waardoor er meer bloed wordt blootgesteld aan de verkoeling op je huid. Dit afgekoelde bloed gaat weer terug je lichaam in om de rest af te koelen.

Maar wat er ook gebeurt, is dat er via talloze poriën over je hele lichaam water naar buiten wordt gepompt en die verdamping zorgt voor verkoeling: zweet. Hoe warmer je het hebt, hoe meer je zweet want dat water is de tuinslang van je lichaam.

hardlopen zonder shirt

Dus mag hardlopen zonder shirt?

Als je gaat hardlopen zonder shirt als je het écht warm hebt is dit goed voor de 2 afkoelingsmechanismen van je lichaam. Er komt namelijk meer huid vrij waaronder aderen zitten die direct kunnen afkoelen. Ook zorgt de wind tegen je huid ervoor dat het zweet beter kan verdampen. In principe werkt het dus verkoelend en kun je het zeker doen.

Maar: als de zon hard schijnt op een warme dag is het niet gelijk aan te raden. Als je een licht shirt draagt houdt dat veel zonlicht en dus warmte tegen. Dus mocht het een stralende dag zijn waar je met je bakkes in de volle zon loopt kun je het hardlopen zonder shirt toch beter uitstellen voor een bewolkte dag.