Benjamin Franklin zei het tweehonderd jaar geleden al: late to bed, early to rise, makes you cranky and f*cks with your eyes. Iets in die richting in ieder geval. Acteur, muzikant en all-around funky dude Mark Wahlberg heeft goed opgelet tijdens zijn geschiedenislessen. Hij begint iedere ochtend om 3:30 voor intensieve ochtendgymnastiek. Presentator James Gorden – bekend van carpool karaoke – traint een dag mee.

Waarom je om 4:30 zou moeten opstaan

Tegenwoordig staat het internet vol met zelfhulpvideo’s. Video’s van 5 minuten om je te motiveren, video’s van 10 minuten om rijk te worden, etc. In een video van Business Insider vertelt een Navy SEAL waarom je om 4:30 moet opstaan. De argumenten zijn sterk: Wie 4:30 opstaat heeft 3 à 4 uur onverstoorbaar tijd voor zichzelf. Perfect om in rust je werk te doen, je hobby te oefenen of zoals meneer Wahlberg een intensieve training te hebben.

Übermensch

Er is niets mis met 4:30 opstaan. Het geeft waarschijnlijk meer positieve dan negatieve gevolgen. De hedendaagse generatie lijkt echter geobsedeerd met zelf verbetering. Succesvolle mensen als Tony Robbins, Jordan Peterson en de man die meer van kennis houdt dan zijn Lamborghini, zijn booming. Sommige zijn daadwerkelijk wijs, anderen oplichters. Het niet erg naar die personen te luisteren of op te kijken. Er is echter wel een reden dat Youtube wordt gedomineerd door zelfhulpvideo´s van succesvolle mannen. Veel mannen lijken te worstelen met het gevoel dat ze niet succesvol genoeg zijn. Volgens het internet ben jij lui, zwak en zonder focus, en dat is je eigen schuld. Als je het gevoel hebt een loser te zijn, dan ben je of te streng voor jezelf of je gaat met de verkeerde mensen om.

Mark Wahlburg gewoonvoorhem ochtendgymnastiek

Succesvol zijn

Er is niets mis met succesvol of rijk willen zijn. Bill Gates had als doel voor zijn dertigste miljonair te zijn, en iedereen zegt dat hij geweldig is, dan moet het wel zo zijn. Om 4:30 opstaan gaat je niet helpen rijk te worden, maar je gaat waarschijnlijk wel een productiever leven tegemoet. Neem het echter niet te zwaar als het niet lukt zo vroeg je bed uit te rollen. James Gorden is ook rijk en succesvol, en hij staat veel later op. Welke tijd je ook kiest om uit de veren te kruipen, één ding is zeker: Mark Walhberg is gespierd dankzij genetisch aanleg. Trainen helpt zeker, maar zijn DNA is hem goed gezind. Vraag je ook af of je iedere dag zoveel tijd in de sportschool wilt staan, of gewoon lekker lui blijven als James Gorden. Er is geen fout antwoord. Beide personen zijn succesvol.