Het onderzoeksbureau CIES Football Observatory publiceert jaarlijks een lijst met duurste voetballers van het moment. In deze lijst vind je de spelers met de hoogste transferwaarde. Vorig jaar stond PSG-aanvaller Kylian Mbappé nog op nummer 1, maar hij is nu afgelost door een andere goaltjesdief.

Wat is een transferwaarde?

CIES Football Observatory is een voetbalonderzoeksinstituut. Het woord zelf zegt het al een beetje, ze doen onderzoek naar allerlei zaken rondom voetbal. Ook bepalen ze ongeveer de transferwaarde van spelers. De transferwaarde van een speler wordt gebaseerd op basis van de volgende factoren:

  • Het sportief niveau
  • Het economisch niveau
  • De inflatie
  • De prestaties van de desbetreffende speler
  • De progressie in de carrière van de speler
  • De internationale status van de speler
  • De leeftijd van de speler
  • De resterende contractduur van de speler

duurste voetballers van dit moment

Op basis van deze factoren wordt er een transferwaarde opgesteld. Een transferwaarde is echter geen prijskaartje. Een speler kan bijvoorbeeld niet gelukkig zijn bij een club, dan zal de club hem eerder voor een lagere prijs laten gaan. Ook kunnen spelers voor een veel hoger bedrag vertrekken, dit gebeurt meestal wanneer veel clubs interesse hebben in één specifieke voetballer. Op deze manier is de lijst van duurste voetballers op dit moment opgesteld.

De lijst met duurste voetballers van dit moment

Er vinden veel verschuivingen plaats ten opzichte van vorig jaar. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de huidige economische status van veel landen en clubs. Nederland is niet echt goed vertegenwoordigd in de lijst met duurste voetballers van dit moment. Frenkie de Jong is de hoogst genoteerde Nederlander. De middenvelder staat met een transferwaarde van 105.7 miljoen euro op plek 20. Hij wordt nauw gevolgd door Matthijs de Ligt, de 21-jarige verdediger heeft een transferwaarde van 104.1 miljoen euro. Iets verder in de lijst staat nog Virgil van Dijk (plek 30) en ook Donny van de Beek en Steven Bergwijn staan in de top 60. Manchester United aanvaller Marcus Rashford (165.5 mln) is de nieuwe nummer 1, gevolgd door Erling Haaland (152.0 mln) en Trent Alexander-Arnold (151.6 mln). Bekijk hier de volledige lijst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marcus Rashford MBE (@marcusrashford)