We vertellen je waarschijnlijk niks nieuws als we zeggen dat het verstandig is om na het opstaan even onder de douche te gaan. Afgezien van de persoonlijke hygiëne is het een prima manier om even goed wakker te worden. Waarschijnlijk douche jij met warm water en alhoewel daar niks op tegen is, kan het verstandiger zijn om de warme kraan dicht te laten. Koud douchen heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen.

Koud douchen is beste wekker die je je kunt wensen

Alhoewel een koude douche allesbehalve aangenaam klinkt, kan het helpen om de dag echt goed te beginnen. Zo maak je jouw lichaam in een keer goed wakker, ben je veel alerter en stimuleer je de bloedsomloop. Daar komt bij dat je door het koude water ook een stuk energieker wordt waardoor je dus veel productiever bent gedurende de dag. Is dat alles? Nee, zeker niet. We kunnen je in ieder geval een aantal voordelen opnoemen waarom je voortaan beter met een koude douche de dag kan beginnen. Sterker nog, doe je dat een maand lang, dan profiteer je optimaal van het effect van zo’n douche.

koud douchen

Humeur gaat er op vooruit

Zie koud douchen als een vorm van therapie. Het koude water heeft namelijk nogal wat impact op je lichaam. Zo heeft het een positieve impact op je humeur en is het een effectieve manier om een eventuele depressie te bestrijden of te voorkomen. Dit heeft alles te maken met een belangrijke neurotransmitter: noradrenaline. Het koude water verhoogt de productie van dit hormoon. Het gevolg is dat je humeur en je algemene welzijn wordt bevorderd. Kortom, van een koude douche wordt je een flink stuk vrolijker.

Sneller & vlotter van begrip

Een ander voordeel van de verhoogde productie van noradrenaline is dat het de cognitieve functie bevordert. Je hersenen werken daardoor sneller en je bent vlotter van begrip. Dat is overigens niet zomaar een marketingstunt om je aan te sporen een koude douche te nemen, het is een resultaat wat ook wetenschappelijk is aangetoond. Nog interessanter is het gegeven dat een te laag gehalte aan noradrenaline al snel kan leiden tot depressieve gevoelens. Een koude douche is dus een prima manier om depressieve gevoelens uit te bannen.

Koud douchen

Hoe koud moet je douchen?

Het bovenstaande is leuk, maar de echte vraag is natuurlijk hoe koud het water moet zijn om er optimaal van te profiteren. Ook nu geldt dat de wetenschap een verhelderend antwoord geeft. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius heb je weinig tot geen voordeel. Eerlijk gezegd is dat ook logisch, de gemiddelde kamertemperatuur is al 20 graden en dus is het verschil minimaal. Bij een temperatuur van zo’n 14 graden wordt het een heel ander verhaal. Bij die temperatuur gaat je lichaam pas echt goed op gang komen. De hoeveelheid noradrenaline stijgt met zo’n 530 procent. Je moet het dan wel even volhouden, namelijk een uur. Dat lijkt lang, maar je hebt dan wel gelijk alle voordelen te pakken. Eenvoudiger is het om de tijdsduur te beperken tot zo’n 20 minuten en de temperatuur van het water te verlagen tot zo’n tien graden. Doe je dit gedurende 12 weken elke dag, dan stijgt de productie van het hormoon in dertig dagen tijd met zo’n 200 tot 300 procent. In dat geval pluk je dan om een zeer effectieve manier de vruchten van de therapeutische werking van het koude water.

Beter beschermd tegen ontstekingen

Mocht je nu denken dat het douchen met water van slechts 10 graden complete waanzin is, weet dan dat er nog een belangrijk voordeel te melden is. Door het stimuleren van de bloedsomloop door het koude water, is je lichaam beter beschermd tegen tal van ontstekingen. Die bescherming is ideaal omdat een ontsteking vaak het begin is van een lange rij schakels bij het ontstaan van een ziekte. Bovendien kan je vet verbranden door blootstelling aan kou. Het regelmatig genieten van een behoorlijk koude douche heeft dus uiteindelijk meer voordelen dan je zou denken.

Header: Browney.