Blootstelling aan kou kan je helpen afvallen en meer vet verbranden op een gemakkelijke manier. We hebben het allemaal wel eens koud, maar dat dit het effect was wist je waarschijnlijk nog niet. Er zit een theorie achter die te maken heeft met wit vet en bruin vet, dus misschien moeten we dat verschil nog maar eens even uitleggen.

Wit en bruin vet

Je lichaam bevat wit vet en bruin vet. Allebei hebben ze een andere functie. Wit vet isoleert je lichaam door calorie├źn op te slaan in de vorm van vet rond je organen en achter je huid. Maar om warme te maken, zet je lichaam bruin vet om in warmte. Dat wordt dus verbrandt, zodat je het warmer krijgt. Als je het koud krijgt moet je lichaam dus telkens een beetje bruin vet verbranden zodat je weer warm wordt. Dat is de truc in het afvallen door middel van kou.

vet verbranden

Vet verbranden met kou

Er is onderzoek gedaan naar hoe je door middel van kou meer afvalt. Bij het onderzoek werd gekeken naar 2 groepen: een groep met actief bruin vet en een groep die dat niet heeft. Beide groepen werden voor een korte periode aan kou blootgesteld en er werd gekeken naar calorie├źn ze daarmee verbrandden. Er bleek dat de mensen in de groep met meer actief bruin vet een stuk meer vet verbranden dan de andere groep. Daarbij hadden die mensen ook een stuk gezonder vetzuurdbloedprofiel.

vet verbranden

Als je echt wil afvallen kun je er ook over nadenken om meer te gaan sporten. Je kunt dan afvallen en spiermassa opbouwen tegelijkertijd.

Makkelijk afvallen

De uitslag van dit onderzoek hoeft niet gelijk te betekenen dat je de verwarming de deur uit kunt doen. Er is namelijk gekeken naar kortstondige blootstelling aan kou en de hoeveelheid bruin vet die je lichaam heeft. Wel is het een onderzoek met potentie en is de mogelijkheid van bruin vet verbranden een hulpmiddel bij het afvallen.

Aan de andere kant kan een warme plek je ook helpen afvallen. Zo kun je namelijk ook al aardig wat vet verbranden door gewoon in bad te liggen.