Other

Zelf je haar knippen: zo pak je het aan

De kappers zijn dicht en dat betekent pech voor iedereen die net niet goed gepland had. Nu zit je met lang haar totdat ze weer open gaan en moet je -als het echt niet anders kan- over gaan tot actie. Dan maar zelf doen. Het kan niet langer zo. Maar hoe kun je zelf je haar knippen? Dit kan lastig zijn, maar met deze gids kom je er wel doorheen.

Zelf je haar knippen: voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk je eigen haar eraf gaat knippen moet je wel de juiste voorbereiding hebben gehad. Ten eerste is het wel belangrijk dat je weet wat voor kapsel je wilt. Zoek daarom eventueel een modelfoto op waar je naartoe wil knippen. Pak ook de juiste schaar. Echte kappersscharen zijn lang en puntig, maar kan moeilijk te hanteren zijn bij jezelf. Zelf je haar knippen kan daarom ook prima met een kleiner schaartje als een nagelschaar, snorschaar of kinderschaar.

De kam die je gebruikt moet fijn en het liefst lang zijn. Daarmee verdeel je het haar en haal je de klitten eruit. Was je haar en droog een beetje maar laat het wel lichtelijk nat. Als het nat is kun je het gemakkelijker knippen. Wanneer het te droog wordt kun je het met een spray of op een andere manier weer natter maken. Ga dicht voor een spiegel staan of zitten, zodat je precies ziet wat je doet. Als je de achterkant wil knippen, pak dan een tweede spiegel waardoor je je achterhoofd ook kunt zien.

Verdeel je haar in secties. Kam het haar op de zijkant van je hoofd omlaag en dat bovenop je hoofd zitten, zodat je drie secties maakt. Hierdoor weet je beter wat je zelf knipt. Vervolgens kunnen we overgaan tot het daadwerkelijk knippen.

En nu zelf je haar knippen!

Kam het haar op de zijkant van je hoofd naar voren en til het op met je kam of vingers dicht bij de hoofdhuid. Schuif de kam of je vingers verder naar buiten, tot je de gewenste lengte hebt gevonden om af te knippen. Knip het haar aan de buitenkant van de vingers of kam af, en zorg ervoor dat de schaar evenwijdig staat aan je vingers of kam. Zo knip je niet scheef. Kijk na een paar keer knippen even hoe het valt en of het in evenwicht is. Als dat niet zo is moet je hier en daar een beetje bijknippen. Begin bij je oor en werk steeds meer naar boven toe.

Als je de bovenkant van je hoofd bereikt hebt moet je voorzichtig aan doen. Hier wil je namelijk niet teveel haar tegelijk weg knippen. Als je op de zijkant uitschiet kan je er nog ander haar een beetje overheen kammen, maar als dat bovenop je hoofd gebeurt lijkt het alsof je al een beetje kaal wordt.

Pak dus het haar tussen de vingers of in de kam en ga omhoog tot je de gewenste lengte om af te knippen hebt. Kam het afgeknipte haar van je hoofd af en check regelmatig of het nog in evenwicht loopt.

Nu kun je de laatste hand leggen aan het zelf je haar knippen. De zijkanten en bovenop zijn klaar, dus dan moeten alleen de bakkebaarden en achterkant nog. Pak voor de bakkebaarden een tondeuse en doe die alsof het je baard is, maar dan nog iets hoger. Werk het ‘babyhaar’ in je nek af met een baardtrimmer of krabbertje en werk op het achterhoofd van boven naar beneden. Knip het dan steeds korter hoe verder je omlaag gaat. Dit is het moment waarop je de tweede spiegel gebruikt.

Zelf je haar knippen was nog nooit zo makkelijk met deze reisgids. Blijf binnen en ga niet naar de kapper. Houd het liefst contact met vrienden via deze veelgebruikte apps. Succes!