Voor de echte fanaat van nieuwe vervoersmogelijkheden kunnen de nieuwe ontwikkelingen niet snel genoeg gaan. Zo is het een kwestie van tijd voor je met een luchttaxi je date kan gaan ophalen. Mocht geduld nou niet echt je sterkste punt zijn, dan heeft de Chinese fabrikant Xpeng de oplossing voor je. Zij leveren namelijk als één van de eerste een vliegende auto. Het enige nadeel is mogelijk het prijskaartje.

Vliegende auto

XPeng heeft het 1024 Tech Day Event gebruikt om een ​​aantal nieuwe concepten te onthullen, waaronder een vliegende auto en een robotpony. Uiteraard is dat laatste minder interessant, maar de vliegende auto zou wel eens een doorslaand succes kunnen worden. Deze werd ontwikkeld door XPeng’x Urban Air Mobility-filiaal wat ook bekend staat als HT Aero. Veel details ontbreken nog, maar wat al wel bekend is gemaakt beloofd veel goeds.

Verticaal opstijgen is geen probleem

De vliegende auto is geheel zelfstandig ontwikkeld en heeft behoorlijk wat veiligheidsaspecten meegekregen. Daarnaast is het vrij licht en beschikt het over een opvouwbaar rotormechanisme. Wanneer de wagen geparkeerd staat, kunnen de twee vleugeldeuren worden geopend en worden de rotoren geactiveerd. De bladen schuiven vervolgens uit, waardoor de auto verticaal kan opstijgen en kan landen. Dat je over behoorlijk wat parkeerruimte moet beschikken vertellen ze er niet bij, dus zorg in ieder geval voor een behoorlijke ruimte.

vliegende auto

Het uiterlijk van een futuristische supercar

Qua styling is de vliegende auto nog het beste te vergelijken met een futuristische supercar. Dit wordt voornamelijk bereikt door het aerodynamische ontwerp en de gedeeltelijk bedekte achterwielen. De auto is tevens voorzien van een hightech interieur met een transparant infotainmentsysteem en een in het stuur geïntegreerd digitaal display. Wat verder opvalt is uiteraard de centrale console met de voorlopig unieke bedieningselementen om te kunnen vliegen.

Uitrol in 2024

Hoewel het model er behoorlijk futuristisch uitziet, zegt XPeng dat de uitrol gepland staat voor 2024. Opvallend genoeg stelt men dat de wagen volledig geschikt zal zijn voor het gebruik op de openbare weg en dus zou het gaan om een ‘street legal’ model. Of dat ook betekent dat het hier in Europa direct wordt toegelaten is nog even de vraag, maat interessant is het zeker.

XPilot 3.5

Naast de aankondiging van de vliegende auto, had Xpeng nog meer te melden. Zo plant men de lancering van XPilot 3.5. Dit is de rij-assistent van het bedrijf. Het systeem zou beschikken over de eerste massa geproduceerde viervoudige ‘perceptie-fusie-oplossing’ in de auto-industrie. Het systeem maakt gebruik van slechts twee camera’s, aangevuld met LiDAR- en millimetergolfradarsensoren. In gewone mensentaal betekent dit dat het voertuig 3D beelden kan verwerken en ook de positie van objecten in de directe omgeving kan herkennen, classificeren en daarop kan anticiperen.

XPeng XPilot 4.0

In de eerste helft van 2023 wordt XPeng XPilot 4.0 volgens de planning uitgerold. Het zou dan gaan om een “full-scenario” rijhulpsysteem waarbij autonoom rijden mogelijk is. Om dit te realiseren wordt aan de voorzijde gebruik gemaakt van een telecamera met acht miljoen pixels, een aantal camera’s aan beide zijden van een wagen met 2.9 miljoen pixels en twee Orin-X autonoom rijdende SoC’s.

Nieuwe superchargers

De Tesla-concurrent kondigde ook plannen aan voor China’s eerste 800V hoogspannings-massaproductie SiC-platform, met X-Power-superchargers waardoor een accu voor een elektrische auto in slechts vijf minuten voldoende kan worden opgeladen om een bereik van maximaal tweehonderd km te realiseren. Wat dat laatste betreft, is er nog goed nieuws: klanten krijgen namelijk de mogelijkheid om een supercharger van 480 kW aan te schaffen voor het snelladen.