Food & Drinks

Wat zijn maaltijdvervangers en waar zijn ze goed voor?

maaltijdvervangers

Je hoort het steeds vaker, maaltijdvervangers. Het is ook echt iets wat steeds vaker gebruikt wordt. Maar wat is het nou precies, en waar is het goed voor? Dat leggen we je in dit artikel uit. Deze vervangers kunnen misschien ook heel handig zijn voor jou.

Wat zijn maaltijdvervangers?

De naam zegt het eigenlijk al, maaltijdvervangers vervangen als het ware je maaltijd. Het komt vaak voor in de vorm van maaltijdrepen, maaltijdshakes of maaltijdsoepen. Deze maaltijdvervangers bevatten dezelfde voedingsstoffen als een gehele maaltijd. Deze producten worden vaak gebruikt door sporters, of mensen die op korte termijn willen afvallen. De samenstelling bestaat uit weinig vetten en veel calorieën. Zo heb je bijvoorbeeld eiwitshakes en proteïnerepen. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je eerder het gevoel dat je vol zit en ga je automatisch minder eten.

Waar zijn maaltijdvervangers goed voor?

Zoals gezegd bestaan de meest gebruikte- en beste maaltijdvervangers uit maaltijdvervangende shakes, repen of soepen. Door de samenstelling van de producten krijg je alle benodigde voedingsmiddelen van een maaltijd binnen. Maaltijdvervangers kunnen handig zijn wanneer je wil afvallen. Ook kan je het gebruiken na het sporten om je spieren weer sneller te laten herstellen. Het is echter geen garantie om af te vallen. Ze kunnen je helpen om op korte termijn een snelle start te maken met afvallen. Het voordeel van maaltijdvervangers zit hem in de mate van concreetheid. Doordat je maaltijd in één reep (of soep of shake) zit is het uiterst duidelijk wat je mag eten en wanneer om je aan je berekende calorie-behouden.

De nadelen van maaltijdvervangers

Maar voor een langdurige afvalperiode kun je niet vasthouden aan maaltijdvervangers. Hiervoor moet je toch echt je eetpatroon en levensstijl lichtelijk aanpassen. Denk hierbij aan meer sporten of anders eten. Het is ook niet goed om elke maaltijd te vervangen. Gebruik dan ook maximaal 1 of 2 maaltijdvervangers per dag. Ook bevatten de maaltijd vervangende producten nog niet de gezonde stofjes van fruit en groente. Zorg dus dat je tijdens het afvallen nog wel genoeg groente en fruit eet. Let er ook op dat je niet te veel vitamines, mineralen en suikers binnen krijgt bij het veelvuldig eten van maaltijdvervangers.