Food & Drinks

Wat is pre-workout en waar is het goed voor?

pre-workout

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waardoor je een extra boost krijgt tijdens en na het sporten, denk bijvoorbeeld aan eiwitten en magnesium. Dit zit dan ook vaak verwerkt in voedingssupplementen als eiwitshakes en creatinerepen. Pre-workout is ook een heel populair voedingssupplement. Maar wat is het nou precies en waar is het goed voor? Wij leggen het je uit.

Wat is pre-workout?

Een pre-workout is een manier om je energie een boost te geven en je prestaties tijdens je trainingssessie te optimaliseren. Meestal bestaat het uit poeder dat je moet mengen met water. Pre-workouts bestaan meestal uit veel creatine, vitamine, cafeïne en andere voedingsstoffen om je meer energie te geven.

De voordelen van pre-workout

Het lichaam heeft ongeveer 15 tot 30 minuten nodig om de pre-workout op te nemen. Je snapt dus dat je het voedingssupplement ongeveer een half uurtje voor je training moet innemen. Wanneer je lichaam de pre-workout verwerkt heeft, merk je snel een aantal dingen. Eén daarvan is een toename in je kracht. Door de voedingsmiddelen in de pre-workout kun je makkelijker halters met een zwaarder gewicht optillen. Een ander voordeel is het herstel tussen de verschillende sets, je zal merken dat je sneller klaar bent om weer aan een nieuwe set te beginnen.

Ook heb je een beter uithoudingsvermogen, wat een wondermiddel is het eigenlijk hè? We zijn nog niet klaar met de voordelen. Het heeft namelijk niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentaal zul je merken dat je er vooruit op gaat. Je hebt namelijk een scherpere focus. Je raakt best snel afgeleid in de sportschool, pre-workout helpt je om je te laten focussen op waar je mee bezig bent, hiermee zul je merken dat je betere resultaten boekt. Wil jij graag naar de sportschool maar heb je geen motivatie om te gaan? Ook hier kan pre-workout mee helpen. Het zorgt ervoor dat je alles uit jezelf haalt.

De nadelen van pre-workout

Helaas heeft dit zogenoemde wondermiddeltje ook zijn nadelen, jammer hè? Laten we beginnen met de slaapproblemen. Als je van plan bent om laat op de avond te gaan sporten, raden we je af het middel te gebruiken. De energieboost kan er namelijk voor zorgen dat je na je training niet goed kan slapen, het is niet fijn om als een stuiterbal in bed te liggen. Ook zit er vaak rommel in het voedingssupplement verwerkt. Er zijn al eens wat pre-workouts van de markt gehaald omdat de fabrikanten niet konden bewijzen dat ze geen verkeerde stoffen toe hadden gevoegd, erg gevaarlijk dus. Als laatste reageert iedereen anders op een krachtmiddel. Het is niet bewezen dat het bij iedereen helpt. Bij de een werkt het beter dan bij de ander. Zorg ervoor dat je hierdoor niet een overdosis neemt! Dit kan lijden tot teveel suiker, waardoor het uiteindelijk alleen maar negatieve effecten heeft. Bovendien is het belangrijk je ten alle tijden te realiseren dat je een dikke hoeveelheid cafeïne naar binnen werkt in korte tijd: ook iets om bij stil te staan.

Ons advies is om je goed in te lezen in het spul, voordat je het koopt. Zoals gezegd is elke pre-workout anders en heeft het voor iedereen een andere werking. Weet wat je koopt.