Ben je fanatiek bezig met fitness, dan zul je ongetwijfeld weten dat er meer nodig is dan enkel oefeningen om je doel te bereiken. Zo zul je ook op je voeding moeten letten.Bijvoorbeeld het binnenkrijgen van voldoende eiwitten is belangrijk, maar ook de hoeveelheid Omega 3-vetzuren. Samen met de nodige eiwitten zijn die vetzuren cruciaal bij het opbouwen van voldoende spiermassa.

Omega 3-vetzuren als wondermiddel

Ook al schrik je wellicht van het woordje vet, als het om Omega 3-vetzuren gaat heb je ze echt nodig. Een gezond voedingspatroon bestaat namelijk uit een gebalanceerde maaltijd. Vet hoort daar zonder meer bij. De goede vetten zoals Omega 3-vetzuren hebben talrijke functies. In de eerste plaats is vet een goede energiebron voor het lichaam, maar het zorgt ook voor het transport van vitamines en mineralen naar alle delen van het lichaam. Om het nog ingewikkelder te maken: vet speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van celmembranen en het beschermt het zenuwstelsel. Kortom, de goede vetten zijn onmisbaar voor een goed functioneren.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Als we het over vet hebben, dan moeten we twee belangrijke vetsoorten onderscheiden. Simpelweg zijn er verzadigde en onverzadigde vetten. Met name de meervoudig onverzadigde vetten zijn noodzakelijk voor ons lichaam. Omega 3-vetzuren behoren tot  die laatste groep. Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de belangrijkste Omega 3-vetzuren. De belangrijkste effecten voor sporters – en dus ook voor fitness liefhebbers- is dat Omega 3-vetzuren zorgen voor een lager vetpercentage en ook nog eens helpen om de spiermassa op te bouwen. Zo sla je dus twee vliegen in één klap. Exact wat je wilt bereiken.

omega 3-vetzuren

Minder lichaamsvet

Het klinkt tegenstrijdig: vet consumeren en daardoor je vetpercentage naar beneden brengen. Dat vraagt om een gedegen uitleg. Zoals we al eerder vertelden zijn er grofweg twee vetsoorten te onderscheiden: verzadigde en onverzadigde vetten. Omega 3 bevordert de aanmaak én de verbranding van lichaamsvet. Bij een hoger percentage lichaamsvet, gaan de aanwezige vetzuren heftiger reageren en wordt er dus meer vet afgebroken. Die werking verklaart dus ook waarom je in de beginfase van je strijd tegen de kilo’s, het meeste resultaat zult behalen.

Anabool effect

Een ander aangenaam effect van Omega 3-vetzuren is dat het de aanmaak van een specifiek lichaamseigen hormoon stimuleert. Dit hormoon zorgt voor de toename van spierweefsel. Je raadt het al, consumeer je rijkelijk Omega 3-vetzuren, dan zul je dit vrij snel merken aan de toename van spierweefsel. De eiwitsynthese neemt toe en daar heb je dus direct profijt van.

De juiste inname van omega 3-vetzuren

Bovenstaande betekent overigens niet dat je direct naar de supermarkt moet rennen om gerookte zalmfilet te kopen of voedingssupplementen met veel Omega 3-vetzuren. Wat wel helpt is ervoor te zorgen dat je voldoende vette vis eet. Het advies is om minstens twee maal per week vis te nuttigen. Het gaat dan met name om vette vis als zalm en makreel. Twee maal per week klinkt niet als een gigantische hoeveelheid, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Liever geen vis? Kies dan voor voedingssupplemeten met Omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld met deze visolie-capsules.

omega 3-vetzuren