Sports

5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van eiwitshakes

Mark Wahlberg

Supplementen worden vandaag de dag steeds vaker gebruikt. Een eiwitshake is een voorbeeld van zo’n supplement. Tegenwoordig kun je eiwitshakes in allerlei soorten en maten verkrijgen. Hier vind je 5 dingen waar je op moet letten bij het kopen van eiwitshakes.

Waar moet je op letten bij het kopen van eiwitshakes

Laten we beginnen door te zeggen dat supplementen geen wondermiddelen zijn die voedingsmiddelen kunnen vervangen. Het Engelse ‘supplement’ betekent ‘aanvullen’. Supplementen zijn dus aanvullingen op je dagelijkse voedingsmiddelen om het uiterste uit je prestaties te halen. Maar bij het aanschaffen van deze proteïneboosters moet je wel alert zijn. Daarom zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van eiwitshakes.

1. Verschillende soorten proteïnepoeders

Eiwitshakes bestaan vaak uit poeder. Deze koop je in een grote box en vanuit daar schep je het in een beker. Je moet goed in je achterhoofd houden dat er verschillende soorten van deze poeders zijn. We zetten de drie verschillende soorten eiwitpoeders op een rijtje:

  • Geconcentreerd poeder: Bevat 70 tot 80 procent proteïne, aangevuld met koolhydraten, vetten en mineralen.
  • Geïsoleerd poeder: Bevat tot 90 procent proteïne. Whey Isolate bevat bijvoorbeeld 85% eiwit.
  • Gehydrolyseerd poeder: Dit zijn in wezen gedeeltelijk verteerde eiwitten, omdat ze worden onderworpen aan het zogeheten hydrolyse-proces en worden afgebroken tot peptiden en aminozuren.

2. Whey vs. caseïne proteïne

Whey en caseïne zijn de twee meest gebruikte proteïnesoorten. Whey wordt meestal gebruikt voor of na het trainen. Dit komt omdat deze vorm de spiermassagroei stimuleert en veelvuldig BCAA’s produceert. Caseïne heeft een minder direct effect. Bij deze soort worden de eiwitten vertraagd afgegeven aan het lichaam. Caseïne is een goede bron van BCAA’s en glutamine, wat spierafbrekingen voorkomt. Let bij het kopen van eiwitshakes op wanneer je ze wilt gebruiken. Caseïneproteïne gebruik je namelijk meestal voor het slapen gaan.

3. Weight/mass gainers vs. proteïnesupplementen

Let bij het kopen van eiwitshakes goed op of je weightgainers of proteïnesupplementen in huis haalt. Van weight gainers kom je namelijk aan. Dit komt door de verwerking van vetten, koolhydraten en suikers in het goedje. Bij proteïnesupplementen is dit niet het geval. Hier haal je alle energie alleen uit eiwitten.

4. Je moet blijven trainen

Veel mensen geloven nog steeds in de mythe dat je van alleen eiwitshakes een spierbundel wordt, maar helaas is niet minder waar. De supplementen helpen je alleen mee wanneer je ook echt hard blijft trainen.

5. Val niet voor reclames en namaaksupplementen

Bij het kopen van eiwitshakes is het van uiterst belang dat je weet wat je koopt. Daarom moet het product altijd gecertificeerd zijn. Koop geen supplementen als je niet weet of het goed is of niet. Val dus ook niet voor ‘koopjes’ en doe altijd je research.