Je kan van alles innemen voor- tijdens of na het sporten om meer energie te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pre-workout, dit gebruik je vanzelfsprekend voor je training. Of aan magnesium-supplementen, waar je extra kracht van krijgt. Ook worden voedingsmiddelen of supplementen met eiwitten erg vaak gebruikt na een workout, hierdoor herstel je sneller en worden je spieren na de training weer aangedikt. Een ander bekend supplement zijn de vitamine-supplementen. Maar wat doen die supplementen nou en wat zit er allemaal in, dat leggen wij voor je uit.

Meest gebruikte Vitamine-supplementen

Vitaminen dragen bij aan de algehele gezondheid. Ze hebben een rol bij allerlei lichaamsfuncties, zoals de energievoorziening, de werking van het zenuwstelsel, botbehoud en het functioneren van het immuunsysteem. Bij een tekort aan bepaalde vitaminen merk je dat je minder energie hebt en dat je ziekteverschijnselen kunt krijgen, denk hierbij aan een mindere weerstand, vermoeidheid en ontstekingen. Zorg er dus voor dat je genoeg fruit eet of vul anders je vitaminetekort aan met wat van de onderstaande vitamine-supplementen die vaak als pillen verkrijgbaar in de winkel zijn.

Vitamine B

Een tekort aan vitamine B kon zorgen voor een energietekort. Dit is niet handig wanneer je van plan bent om te gaan sporten. Met te weinig energie merk je dat je niet het beste uit jezelf kunt halen. Het nemen van vitamine B supplementen zorgt dus voor extra energie, dit kan vooral handig zijn voor zware krachttraining. Let op! Het is niet bewezen dat de vitamine ook helpt bij een betere sportprestatie en een teveel aan vitamine B kan leiden tot meer blessures. Staat er een workout op het programma en voel je jezelf een beetje down of energieloos? Gebruik dan een vitamine B supplement, maar let op dat je er dus niet teveel van neemt.

vitamine-supplementen

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor sterkere botten en spieren. Het overgrote gedeelte krijg je binnen door zonlicht, het enige wat je hiervoor hoeft te doen is dus even naar buiten gaan. De andere 10% moet je halen uit voeding zoals vette vis. Ben je veel buiten? Dan zul je niet snel een vitamine D tekort hebben. Mocht je een kantoorbaan of andere redenen hebben waardoor je niet genoeg zonlicht op een dag hebt, probeer dan eens wat vitamine D-supplementen en wellicht merk je een verschil in de sportschool.

 

Visolie (Omega-3 vetzuren)

Oké, officieel geen echte vitamine maar voor sporters wel erg interessant. De Omega-3 vetzuren, die voornamelijk zijn te vinden in vette vis, zijn namelijk erg bevorderlijk voor het herstel van je spieren na een inspanning. Deze zuren versterken namelijk de aanmaak van spiereiwit, die daarmee de opgelopen spierschade hersteld. Omega-3 vetzuren helpen bij een beter herstel en een beter herstel helpt bij een beter sportprestatie, voilà.

vitamine-supplementen