Food & Drinks

De 4 meest bekende soorten eiwitshakes en hun functies uitgelegd

soorten eiwitshakes

Als je veel aan het sporten bent zijn eiwitshakes vaak een handige toevoeging aan je voedingspatroon. Maar er zijn veel verschillende soorten eiwitshakes met andere werkingen en andere prijzen en merken. We gaan je proberen een beetje wegwijs te maken in de wereld van de proteïnepoeders en welke jij misschien het best kunt gebruiken.

Verschillende soorten eiwitshakes

Op de websites van talloze verschillende aanbieders zie je veel voorbijkomen. Van wei-eiwit tot caseïne, isolaat en micellair. Al die termen betekenen iets, en allemaal is het eiwit. We gaan de meest gebruikte soorten eiwitshakes even langs en geven uitleg bij wat het is en wat het doet. Die jungle van namen op die potten mag wel even geordend worden. Los van deze varianten zijn er nog veel meer kleinere varianten die allemaal hun eigen ‘bijzondere functie’ hebben. Hierbij kunnen we alleen maar zeggen: lees de etiketten goed en koop iets niet omdat de verpakking er goed uit ziet. En een andere disclaimer: er zijn verschillende voor- en nadelen van eiwitshakes. Het is bedoeld als supplement en niet als vervanger van je maaltijden. Blijf dus altijd gezond en gevarieerd eten, hoeveel je ook shaket.

Wat is Whey Concentrate?

Er zijn twee heel bekende soorten eiwitshakes van wei-eiwit. Op de verpakking staat altijd heel fancy Whey, maar in het Nederlands is het gewoon wei. Wei-eiwit is een bijproduct van de kaasproductie. Het vocht dat vrijkomt bij het maken van kaas heet wei, en het eiwit daarin wordt eruit gehaald en in poedervorm verkocht. Als je op de verpakking Whey Concentrate ziet staan, heb je waarschijnlijk de goedkoopste te pakken. Het is dus niet zo duur, maar dat heeft ook nadelen. Het is minder zuiver en heeft minder biologische waarde, je lichaam neemt het dus iets minder goed op. Ook zit er lactose in, waar je moeite mee kan hebben bij lactose-intolerantie.

Wat is Whey Isolate?

Dit is een puurdere vorm van hetzelfde wei-eiwit. Het poeder bestaat voor 90% uit eiwit en wordt sneller en effectiever door je lichaam opgenomen. Ook bevat het minder lactose, wat weer prettig is voor jou én je huisgenoten. Het is iets duurder, maar het scheelt wel. Isolaat wordt erg snel opgenomen en verteerd, wat het perfect maakt om direct na een training te nemen. Je hebt ook nog hydro-isolaat, dat is al voorverteerd waardoor het nóg sneller wordt opgenomen. Het gaat vrijwel direct naar je spieren, maar dat zie je ook terug in de prijs.

Wat is Caseïne?

Nu we de meest gebruikte wei-eiwitten hebben gehad, gaan we naar de langzamere proteïnen. Caseïne-eiwit is daar het beste en meest gebruikte voorbeeld van. Op de verpakking zul je vaak micellair-caseïne lezen. Er bestaat ook caseinaat en caseine-hydroisolaat. Die zijn beide iets bewerkt en klonteren iets minder bij het shaken. Het voordeel van deze soorten eiwitshakes is dat je het bijvoorbeeld goed voor het slapen kunt nemen. Dan beschik je namelijk het grootste deel van je nacht over voedingsstoffen die je helpen herstellen.

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Als je vegan bent of gewoon geen melkeiwit wilt of kunt nemen, zijn er ook soorten eiwitshakes die op plantaardige eiwitten gebaseerd zijn. Vaak komt het eiwit uit erwten, hennep of rijst. Ook van soja wordt eiwitpoeder gemaakt. Probeer er bij het kopen van vegan eiwitshakes dat het ‘compleet’ is. Dat houdt in dat het de 9 essentiële aminozuren bevat die je lichaam net zelf kan aanmaken.