Zit jij ook wel eens in de sportschool te kronkelen van de pijn, maar heb je nog een paar herhalingen te gaan voor het einde van je set? Vloeken helpt! Buiten het feit dat je misschien wat raar aangekeken wordt, kan het ook daadwerkelijk helpen zo heeft onderzoek uitgewezen.

Onderzoek naar vloeken

Als mensen pijn hebben, vloeken ze. Dus is grof taalgebruik een kwestie van nature of bijvoorbeeld een kwestie van opvoeding of levensstijl? Vloeken we omdat het pijn helpt te doden? Dit is de vraag die de onderzoekers wilden beantwoorden met een experiment dat ze deden met 67 proefpersonen. Ze dompelden een hand van elk van de proefpersonen onder in ijskoud water. De ene keer moesten de studenten vloeken en de andere keer moesten ze zwijgen. De proefkonijnen kregen te horen dat ze hun hand uit het water moesten halen als de pijn teveel werd. De onderzoekers gingen meten hoelang de studenten hun hand in het water konden houden.

vloeken trainen

Resultaten liegen er niet om

Als de kandidaten vloekten, konden ze allemaal hun hand lager in het ijskoude water houden. De onderzoekers vroegen de studenten hoeveel pijn ze ervoeren. Wat bleek? Vloeken verminderde hun gevoel van pijn.

Vloeken vermindert pijn

Nu hebben sommige mensen de neiging om te dramatiseren. Als ze bijvoorbeeld een verkoudheid voelen opkomen, denken ze dat ze een maand ziek zullen zijn. Deze mensen bouwen een overdreven negatieve verwachting van een ramp op.

Psychologen hebben vragenlijsten die ze gebruiken om deze eigenschap te meten, zodat ze proefpersonen op een catastrofale schaal kunnen plaatsen, zoals dat heet. Toen de onderzoekers dit met hun proefpersonen deden, ontdekten ze dat vloeken geen pijnstillend effect heeft voor de mannelijke studenten met een hoge catastrofale schaalscore. In feite vermindert vloeken hun pijntolerantie. Pijn ontstaat in de hersenen. Als je vecht om te rennen voor je leven, voel je minder pijn. De onderzoekers vermoeden dat vloeken een vecht- of vluchtmodes in de hersenen veroorzaakt.

vloeken trainen

Niveau van agressie verhogen

“Het vloeken van bijvoorbeeld een voetbalmanager op zijn spelers, of een baas op zijn persoon, kan er voor dienen om het niveau van agressie te verhogen“, schrijven de onderzoekers. Vloek jezelf dus een ongeluk als je straks weer in de gym staat te rammen!