Health

Ochtendhumeur? Zo kom je er het snelst vanaf

ochtendhumeur

Eerlijk is eerlijk: we hebben allemaal wel eens last gehad van een ochtendhumeur. Maar wij hebben daar nu de oplossing voor gevonden. Voortaan ben je niet meer die irritante mopperkont of dat chagrijnige kreng in de ochtend. Hier lees je precies hoe je aan een ochtendhumeur komt én hoe je er ook weer van afkomt.

Dit is de oorzaak van een ochtendhumeur

Misschien wel dé vraag der vragen: ‘hoe kom je aan een ochtendhumeur?’. De grootste boosdoener is je biologische klok. Je lichaam maakt ongeveer tot twee uur voor ontwaken de stof cortisol aan, hiervan krijg je energie en kun je dus fris aan de dag beginnen. Vaak slapen avondmensen later en krijgt je lichaam minder tijd om de stof aan te maken, omdat het nog in een andere fase van je slaap is.

Daarnaast kan het ook in je genen zitten. Sommige (avond)mensen die vaak last hebben van een ochtendhumeur missen een zogenaamd ‘klokgen’, hierdoor heeft je lichaam moeite met het vaststellen van een biologische klok, een slaapritme vinden is dan al helemaal onmogelijk.

Natuurlijk kun je ook tegen een ochtendhumeur oplopen wanneer je een slaaptekort hebt, of als je slaapritme ‘s nachts is verstoord door je vriendin die weer eens het hele bed voor haarzelf opeiste. Als laatste zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat een ochtendhumeur vaak een gevolg is van overspannenheid en stress.

Wat houdt een ochtendhumeur precies in?

Iedereen ervaart een ochtendhumeur anders, maar dat het voor zowel jezelf als je huisgenoten heel vervelend is, dat staat vast. Je begint je dag vol irritaties, onzekerheden en negativiteit. Je hebt geen zin in de dag en kijkt tegen de dagtaken op. Dat uit je (onbewust) naar je huisgenoten. Dit resulteert vaak in chagrijnige snauwen, irritante opmerkingen of zelfs geschreeuw.

Zo kom je van een ochtendhumeur af

Stel je hebt nou toch last van een ochtendhumeur, dan hebben wij een aantal tips om de ochtend zo goed mogelijk door te komen.

  • Zorg voor (extra veel) licht in je kamer of huis;
  • Op tijd opstaan, zodat je alles in een rustig tempo kan doen;
  • Drink water;
  • Neem tijd voor een goed ontbijt voor de juiste hoeveelheid energie én natuurlijk een lekkere bak koffie;
  • Speel wat van je favoriete muziek op de achtergrond af;
  • Neem een verfrissende, lauwe of koude douche;
  • Denk positief! Net zoals alle ander dagen, kom je deze dag heus wel door;
  • Voor de huisgenoten: laat je compagnon met een chagrijnig gezicht zoveel mogelijk met rust en stel geen vragen.