Gestrest zijn is iets wat erin kan sluipen en niet zomaar weer verdwijnt. Op de werkvloer is de druk hoog en dan moet er daaromheen ook nog van alles gebeuren. We weten het: stress komt heel veel voor en iedereen wil stress verminderen. Daar hebben we nu lekker een paar tips voor, zodat jij opgelucht de dag door kan.

Stress verminderen met kleine tips

Met een paar tips kun je al veel voor elkaar krijgen als het gaat om stress verminderen. Als je dat lukt, zul je merken dat het op veel manieren positieve effecten heeft. Je slaap beter, werkt productiever en ook je seksleven kan erop vooruit gaan. Stress is namelijk één van de oorzaken van een lager libido. Maar zelfs als je daar geen last van hebt, zijn er nog genoeg andere redenen om stress te verminderen.

1. Pak je beweging

Door middel van lichaamsbeweging kun je het hoofd even leeg maken en nergens meer aan hoeven denken. Zo ben je door een training niet alleen fitter, maar ook nog eens minder gestrest. Rustige beweging zoals wandelen of fietsen kan ook al veel klaarspelen. De buitenlucht is sowieso een fijne plek om even te ontstressen.

stress verminderen

2. Leef gezond

Als je goed eet, slaapt en beweegt, voel je je vaak een stuk beter. Lichamelijke pijntjes en minder fit zijn kan ook stress opleveren. Dus wil je stress verminderen, dan is een gezondere levensstijl ook zeker behulpzaam. Daarbij is goed slapen ook nog een stuk beter voor je productiviteit, wat ervoor kan zorgen dat je werk zelfs sneller klaar is.

3. Leer ‘nee’ zeggen

Niet iedereen kan dingen makkelijk weigeren. Als je gevraagd wordt iets te doen, ergens af te spreken of voor iets te zorgen, zeggen veel mensen automatisch ‘ja’. Maar die vraag ook een keertje negatief beantwoorden, dát levert pas plezier op. Want onnodige verantwoordelijkheden is wel het laatste waar je zin in hebt. De hond van de buurvrouw van je vriendin kan echt wel door iemand anders uitgelaten worden.

stress verminderen

4. Niet meer multitasken

Doe gewoon één ding tegelijk. Zo blijf je veel meer overzicht in je hoofd houden en lopen niet veel dingen door elkaar. Constant afgeleid worden helpt hier ook niet echt aan mee. Leg je telefoon dus soms gewoon even weg en verwijder misschien wat apps. Als je vijf dingen tegelijk doet wordt er niks écht goed afgemaakt op korte termijn.

5. Schrijf dingen op

Soms moeten dingen gewoon even op papier komen te staan. Dit vermindert chaos en creëert overzicht in zowel je hoofd als de praktijk. Dan kun je ook een stuk beter plannen en prioriteiten stellen. Waar gedachten vaak gekoppeld zijn aan emoties, zien ze er op papier vaak heel anders uit. Zorg wel dat je deze notities goed ordent, voordat je hele bureau een oerwoud van post-its wordt.