Other

De redenen waarom je minder zin hebt om met je partner onder de lakens te kruipen

seks

Ooit was het een psychoanalytische term, maar tegenwoordig staat het woord libido voor niets anders dan de seksdrive. Kortom, de mate waarin je zin hebt om seks te hebben. Voor de een is dat heel vaak en de ander heeft aan een enkele keer genoeg. Opvallend genoeg is dat dus niet voor iedereen gelijk. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken waarom mannen een lager libido hebben.

Minder zin in seks

Een verminderd libido is niet iets om al te lichtzinnig over te denken. Wil je partner wel, maar hoeft het van jou niet zo nodig, dan kan dat al snel leiden tot serieuze problemen in je relatie. Het kan dus verstandig zijn om de oorzaak van een verlaagd libido op te sporen en zo je seksleven een nieuwe impuls te geven.

Lage testosteronniveaus

Testosteron speelt een belangrijke rol bij de seksdrive. Maar het hormoon blijft niet altijd in hoge concentraties in je lijf zitten. Naar mate je ouder wordt, neemt de productie en dus ook je libido af. Die afname begint al vaak rond het dertigste levensjaar. Door gezond te leven en veel te bewegen kun je dat proces enigszins vertragen.

Psychologische factoren

Is er veel stress in je leven aanwezig, dan kan dat al snel leiden tot een afname van je libido. In stressvolle situatie gaat je lichaam namelijk meer cortisol produceren waardoor de hormoonbalans weg is. Het gevolg is dat je minder zin in seks hebt. Wil je dus wel veel seks hebben, zorg dan voor een stressvrij leven.

Slechte levensstijl

Het drinken van alcohol en het roken zijn belangrijke factoren voor het verklaren van een verminderd libido. Doe je beiden in overmaat, dan is de kans groot dat de lust tot seks sterk verminderd. Daar komt bij dat met name roken kan leiden tot erectiestoornissen waardoor de zin in een vrijpartij nog lager wordt. Kortom, leef gezond, dan is de seks een stuk leuker.

Gebrek aan interesse in je partner

Naar mate de relatie vordert kan de seks een stuk minder spannend worden. Je zult het ongetwijfeld herkennen: heb je net een nieuwe partner, dan kun je nooit genoeg seks hebben. Dat gaat snel veranderen naar mate jullie langer bij elkaar zijn. Haar lichaam ken je na tien jaar wel en je weet ook precies wat ze wel en niet lekker vindt. Dat maakt de seks minder interessant en dus doe je het steeds minder. Probeer elkaar daarom wat vaker te verrassen om je seksleven en je libido een flinke boost te geven.

Medische aandoeningen

Een verlaagd libido hoeft niet altijd aan voor de hand liggende factoren als de leeftijd te liggen, ook medische klachten kunnen je libido aantasten. Zaken als diabetes, een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol kun je libido in negatieve zin beïnvloeden. Het goede nieuws is dat dergelijke klachten vaak het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl en voedingspatroon. Dus nogmaals: leef gezonder en je seksleven fleurt ervan op.

Medicijngebruik

Antidepressiva en angststoornissen kunnen leiden tot tal van lichamelijke klachten. Het nadeel is dat ook je libido hier niet bij gebaat is. In veel gevallen komt dat niet door de aandoening, maar door de medicatie. Wil je dus weer kunnen genieten van de seks, zorg er dan voor dat de medicatie minimaal is. Voordat je besluit om je medicatie te beperken, is het zinvol om dit in overleg met je arts te doen.

Kinderen

Hoe gek het ook klinkt: wanneer er kinderen in het spel komen, neemt de lust tot seks vaak af. Op zich logisch: je bent veel meer met de kids bezig dan met je partner. Die afnemende interesse heeft dus ook gevolgen voor je seksleven. Reserveer daarom voldoende tijd voor je partner en probeer weer van elkaar te genieten.

Veroudering

Laten we eerlijk zijn: de kans dat je op je vijfennegentigste nog net zo viriel bent als op je zestiende is bijzonder klein. Dat ouder worden heeft dus ook gevolgen voor je libido en tal van andere lichamelijke processen. Zo wordt je immuunsysteem zwakker, maar ook de stofwisseling, net als je cognitieve functies. Helaas is daar weinig aan te doen en zul je de ongemakken van het ouder worden gewoon moeten accepteren.