Er is een kans dat jij nu op je werk bent, net van je baas een deadline om vijf uur hebt gekregen en nu ben je uitstel gedrag aan het vertonen omdat je niet met de stress kan omgaan. Geen paniek! Wij gaan je door deze zware tijd helpen. Om te beginnen: laat even al je problemen voor wat ze zijn en kijk naar deze mannen die laten zien hoe vrouwen tegenwoordig op Instagram poseren, daarna kom je terug. Onnodige stress voorkomen kan al met een paar simpele stappen.

Stress voorkomen

Het voelen van stress is goed. Het is een waarschuwing dat dingen te veel worden. Het continu voelen van stress daarentegen is gevaarlijk. Toch sta je er niet alleen voor! 15 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar ervaren stressproblemen. Dit kan leiden tot vermindering in prestatie en zelfs een burn-out. Niet iets om luchtig over te doen dus. Bedrijven beginnen langzaam maatregelen te nemen om dit tegen te gaan, sinds een stressvrije omgeving een productieve omgeving is. Zo geeft dit bedrijf personeel vier dagen vrij om te masturberen.

stress voorkomen 6 gewoonvoorhem

Continu bereikbaar

Smartphones zijn geweldige apparaten, maar komen ook met nadelen. We staan constant in contact met de buitenwereld. Om de gevolgen van constant bereikbaar te zijn tot een extreem te zien kan je de VPRO vierdelige documentaireserie Super Stream Me kijken. Daarin streamen Tim den Besten en Nicolaas Veul zichzelf voor 15 dagen lang 24 uur per dag. Stress voorkomen begint dus met het vaker uitzetten van je telefoon – vooral tijdens werkuren – wanneer je eigenlijk toch niet gestoord mag worden. Werk kan al stressvol genoeg zijn zonder een rechthoekig apparaat dat continu om aandacht schreeuwt.

stress gewoonvoorhem

Luister naar je lichaam

Zorg voor je lichaam zoals je voor je huisdier zorgt. Iedere dag doen mensen op vaste tijden eten in de etensbak, vullen water bij en laten hun huisdier uit. Als het op onszelf aankomt zijn we vaak niet zo stipt met wanneer we eten, wanneer we slapen en of we voldoende beweging krijgen. Je lichaam heeft een biologische klok van 24-uur, pauzes inbegrepen. Je lichaam geeft zelf aan wanneer het rust nodig heeft. Probeer hier niet tegen te vechten. Gezond eten doet ook wonderen voor het hebben van meer energie en je beter voelen.

Stress gewoonvoorhem

Er is geen lepel

Probeer niet de stress te buigen – dat is onmogelijk – maar probeer je gewoontes tijdens stressvolle situaties te veranderen. Er zijn drie manieren waarop je dat kan doen. Ten eerste, je denkpatroon aanpassen. Negatieve gedachtes zorgen voor een negatieve beleving. Sta stil bij wat je denkt: vaak denken mensen negatiever over een situatie dan dat het in de realiteit daadwerkelijk is. Als tweede, pas je handelswijze aan. Mensen vallen tijdens stressvolle momenten in routine. Probeer deze routine aan te passen naar iets dat werkt. De laatste belangrijke informatie is dat stress en spanning samen gaan. Een korte wandeling kan wonderen doen om je minder gespannen te voelen en daarmee minder gestrest. Onthoud: stress is niets anders dan een perceptie van de situatie.

stress voorkomen 5 gewoonvoorhem

Laatste tips

Er is al een boel litteratuur geschreven over dit onderwerp. Zo blijkt uit onderzoek dat je stress wordt verminderd door naar festivals te gaan en borsten vast te houden – twee handelingen die nog wel eens samen vallen. Ook kan je deze ademhaling techniek gebruiken van Navy Seals om stress tegen te gaan.