Nu we weten wat speciaalbier is en wat het precies speciaal maakt, kunnen we gaan kijken naar wat voor verschillende soorten speciaalbieren er allemaal zijn. En dat zijn er een hoop. Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen verschillende soorten speciaalbier, dus we helpen even een handje. Op alfabetische volgorde gaan we de verschillende soorten speciaalbieren even langs.

Welke soorten speciaalbier zijn er?

We kennen het allemaal wel. Je hebt zin in een lekker speciaalbiertje, maar je neemt nooit echt de tijd om lang na te denken waar je zin in hebt. Vluchtig werp je een blik op de bierkaart en ziet tot je schrik dat je keuze hebt uit zo’n 30 verschillende bieren. Na wat vluchtig scannen leg je de kaart verslagen neer op tafel en spreek je de woorden “doe maar een gewoon pilsje” of uit paniek zeg je voor een alcoholvrij speciaalbier te gaan omdat je zogenaamd moet rijden.

Kan gebeuren, maar we weten eigenlijk wel beter. Met deze lijst weet jij de volgende keer precies wat je moet bestellen.

1. Ale

Ale is een bovengistend speciaalbier dat van oorsprong uit Engeland komt. Het is vergelijkbaar met pils, maar er worden voor Ale vaak ook geroosterde of karamelmouten toegevoegd. Dit geeft het een wat donkerder kleur.

2. Amber

De naam van dit bier komt van het feit dat het bier zelf amberkleurig is. Het is dan ook geen specifiek biersoort an sich. De kleur komt van de bleke moutsoorten die in het brouwproces worden gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4.4% en 6.1% en het heeft meestal een lage tot medium bitterheid. Amberbier is vaak kruidig van smaak.

3. Blond

Blond bier is één van de soorten speciaalbieren die vaak in de zomer in de tuin of op het terras wordt gedronken. Een heerlijk speciaalbiertje voor in de lente. Het is een frisse dorstlesser die toch stevig is, met een iets hoger alcoholpercentage. Door het gebruik van iets minder hop is blond bier iets minder bitter dan ‘normaal bier’.

soorten speciaalbier

4. Bock

Bockbier (in het Nederlands ook wel geschreven als Bokbier) is een bier dat twee soorten speciaalbier kent. Lentebock en Herfstbock zijn twee verschillende bieren, dus die bespreken we apart. Oorspronkelijk is alle bock ondergistend, maar ze zijn ook steeds vaker bovengistend. Alle bockbieren drink je niet in een rechtopstaand maar in een rond glas, om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.

5. Dubbel

Het dubbel bier is oorspronkelijk abdijbier en is typisch Belgisch. De naam verwijst naar dat er dubbel zoveel graan per liter water wordt gebruikt bij het brouwen van bier. Meer graan betekent meer suiker en dus meer alcohol, maar ook meer calorieën in het speciaalbier. Het is donker van kleur en heeft een lichtzoete en voorzichtig bittere smaak.

6. Herfstbock

De herfstbock wordt van oorsprong gemaakt met de eerste oogst van de zomer. Zodra het eerste bockbier klaar is, is het herfst en heb je een donker bier met een moutige, karamelachtige smaak. Het heeft iets meer alcohol (6,5%), maar is ook verkrijgbaar in nog zwaardere varianten.

7. IPA

India Pale Ale is een bepaald soort Pale Ale dat uit Engeland komt. Het staat bekend om zijn fruitige geur en bittere nasmaak. Het IPA komt in vele soorten speciaalbier, maar het fruit en de bitterheid zijn in bijna alle IPA’s wel terug te vinden. De populariteit van IPA is flink gestegen de afgelopen jaren.

soorten speciaalbier

8. Lager

Lager bier zie je eigenlijk niet zo vaak meer terug. Het is één van de soorten speciaalbier die je in Nederland juist minder hebt, maar in Duitsland en Engeland nog wel wordt gedronken. Het lijkt op pils, maar heeft iets minder alcohol (3,5 tot 5%). Kun je wel lekker van door drinken.

9. Lentebock

Dit is het bockbier dat uitkomt in de lente en alleen dan verkrijgbaar is. Een licht gekleurd bier met 6,5% alcohol dat met (koude) ondergisting gemaakt wordt. Het heeft een moutige, karamelachtige smaak en is wat frisser dan herfstbok.

soorten speciaalbier

10. Kriek

Dit is een bier waar je van moet houden. Kriek is Belgisch bier dat wordt gemaakt met zure kersen. Het zomerbier heeft daardoor een kers-achtige smaak, maar is toch wel echt bier met donkere smaken. Niet het meest mannelijke bier om te bestellen, maar hé, doe vooral waar je zin in hebt.

11. Pale Ale

Pale Ale is een bovengistend bier met een lichte heldere kleur. Het heeft een alcoholpercentage van rond de 5% en staat bekend om zijn bittere smaak.

12. Quadrupel

Dit is het zwaarste biertje tussen deze soorten speciaalbier. Het heeft een standaard alcoholpercentage van minimaal 10% en bevat veel ingrediënten, waar de complexe smaak vandaan komt. Vaak zijn ze op de fles gerijpt, waardoor er nog restjes op de bodem van de fles liggen. Niet teveel van drinken als je wil onthouden hoe het smaakt.

13. Stout

Nog zo’n Engels biertje. Dit donkere bier wordt gemaakt met geroosterde mout en heeft een donkere tot zwarte kleur. De nasmaak is erg bitter. Wel eens Guinness gehad? Dat is een van de bekendste merken onder stout bier.

soorten speciaalbier

14. Tripel

Tripel is een vrij zware biersoort waarbij het alcoholpercentage zo tussen de 7% en 10% ligt. Doordat er wat suiker is toegevoegd is de smaak wat zoeter dan je van andere bieren gewend bent. Dit suiker zorgt ook meteen voor het hoge alcoholpercentage. De kleur is goudblond, en hij is dus lichter dan bijvoorbeeld dubbel en quadrupel bieren.

15. Weizen

Weizen is een speciaal Duits witbier. Het moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een flinke schuimkraag heeft. Het heeft een frisse en lichtzure smaak, maar dat is ook afhankelijk van welke van de verschillende soorten speciaalbier je hebt van Weizen.

Dit is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet hetzelfde als witbier. Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water, iets wat voor Witbier niet geldt en dan ook vaak niet gehanteerd wordt.

16. Wit

Witbier bevat vaak kruiden als citrus, koriander en hop. Het is fris, fruitig en heeft een lichtgele kleur. Meestal is het ongefilterd, waardoor het een beetje troebel is. Je hebt Belgisch witbier, Berliner Weiß en het bovengenoemde Weizen bier. Zelf bier brouwen is een goede manier om dat met witbier te doen.