Other

Leven van single gaat niet over rozen: onderzoek wijst uit waarom singles duurder uit zijn dan koppels

single duurder

Als je single bent leef je vaak in wat eenzamere tijden. Dan is het al helemaal zuur wanneer je erachter komt dat alles een stuk goedkoper is wanneer je in een relatie zit… Dit is waarom het leven als single zijnde duurder is.

Maatschappij is teveel gericht op koppels

Van kleine dingen zoals de boodschappen doen tot op reis gaan, het is meestal ingericht op stellen of gezinnen. Hierdoor moeten alle ‘singleplayers’ veel meer betalen voor, naja, eigenlijk zo’n beetje alles. Nou zal je die kleine deals wel overleven, maar daar blijft het dus niet bij. Belasting, het kopen van een huis, noodzakelijke dingen voor een stabiel leven. Allemaal aspecten die het single leven duurder maken.

‘Meer alleenstaande’

Volgens het CBS zijn er ongeveer drie miljoen mensen single in Nederland, ongeveer 22 procent van alle meerderjarige. Dat aantal blijft alleen maar stijgen. De verwachting is zelfs dat de helft van Nederland rond 2050 alleenstaand is. Die stijging van singles heeft er alles mee te maken dat trouwen en samenwonen steeds vaker worden uitgesteld. Mensen zouden tegenwoordig meer bezig zijn met het opdoen van ervaringen. Of hun werk-carrière hoger op de ladder zetten. Daarnaast is het feit gewoon dat mensen zich  simpelweg sneller vervelen in relaties. Het moderne leven zorgt voor veel prikkels en scheiden wordt niet meer zo zeer als de schande beschouwd zoals vroeger.

Belasting betalen maakt leven van single duurder

Ook het belastingsysteem maakt het leven van een single duurder. De afgelopen jaren is er veel focus geweest op het aantrekkelijk maken van werk (vooral bij vrouwen) met bijvoorbeeld bonussen. Op zich niets verkeerds aan, maar alleenstaande moeten hierdoor wel meer belasting betalen over hun salaris dan koppels. Uit een analyse over belastingdruk blijkt dat verschil steeds groter te worden. Zo moest een alleenstaande met een modaal inkomen in 2018 zo’n 23 procent over zijn of haar belasting betalen. Terwijl het percentage voor ‘tweeverdieners’ (zonder kinderen) maar op zo’n 10 procent ligt.

Huis kopen?

Moet je nagaan, het vinden van een betaalbare woning is al een groot probleem tegenwoordig. En dan moet je het ook nog helemaal alleen doen. Naast de de crisis die plaatsvindt in de woningmarkt hebben veel mensen ook nog eens bepaalde eisen zoals de ligging van de woning waardoor de huurprijs alleen maar hoger wordt, wat grote gevolgen heeft voor de singles. Met huurwoningen is het namelijk al snel zo dat je bijvoorbeeld teveel verdient voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een particulier appartementje.

Zou kopen dan beter zijn dan huren? Daar kunnen we heel kort over zijn: totaal niet. Zo liet een gespecialiseerd bedrijf genaamd Calcasa een aantal jaar geleden weten dat in Amsterdam slechts 3 procent van de jonge singles in aanmerking komt voor het huidige koopaanbod. De huizenprijzen zijn tegenwoordig zo erg gestegen dat één inkomen meestal niet genoeg is voor een hypotheek. Wat weer een gevolg is van de strakkere hypotheekregels ten opzichten van vroeger.

Is er dan nog iets van een oplossing voor dit huizenprobleem? Hans André de la Porte, woordvoerder Vereniging Eigen Huis, geeft daar heel duidelijk antwoord op. “Wat betreft wonen is er nu gewoon even geen oplossing voor singles”, vertelt hij. “Er moet gewoon meer gebouwd worden, maar dat duurt lang door bouwvergunningen en bezwaarprocedures.” Oftewel, ga met een vriend of vriendin samenwonen, of begin fanatiek met Tinderen … Scheelt weer aan het eind van de maand!