Stel je voor dat je stom toevallig stuit op een leegstaande loods met daarin talloze dure wagens? Klinkt als een spannend avontuur. Het overkwam een aantal Britse ‘urban explorers’. Wat de jongens vonden overtrof elke verwachting: van sportwagens en supercars tot klassieke taxi’s. Het lag zo voor het grijpen in een parkeergarage van een oud leegstaand gebouw in de Engelse hoofdstad.

Talloze ‘vergeten’ sportwagens in oude garage

Terwijl de een zijn vrije tijd bij voorkeur steekt in het verzamelen van postzegels of het zoeken naar die ene grote goudschat, daar pakt de urban explorer het heel anders aan. De stad biedt voldoende verlaten gebouwen voor een spannende zoektocht. Dat levert soms bijzondere vondsten op zoals in dit geval. Ben en Eran, twee vrienden uit het Engelse Winchester deden in een oude garage van de firma Bristol een bijzondere ontdekking. Het bedrijf beleefde ooit zijn gloriedagen als producent van Britse sportwagens en was onlangs failliet verklaard.

Bentley Continental Flying Spur

De oude garage van het automerk was niet eenvoudig binnen te komen. In de loop van de tijd was het gebouw overwoekerd en waren de ramen dicht getimmerd. Dat hield deze urban explorers niet tegen en hun volharding werd beloond. Eenmaal binnen zagen ze talloze sportwagens staan. Zo troffen ze onder een dikke stoflaag een zeldzame Bristol Bullet aan, een Bentley Continental Flying Spur en een bijzonder oude Beardmore-taxi uit 1957.

Hoofdprijs aan sportwagens

De aangetroffen Bristol Bullet uit 2016 was al direct de hoofdprijs. Eén van de sportwagens, een prototype, was destijds ontworpen om het zeventigjarige bestaan van het automerk te vieren. Zo ver is het niet gekomen: het bedrijf ging vroegtijdig failliet. Deze wagen is dus extreem zeldzaam, omdat deze nooit in productie is genomen. Volgens kenners bedraagt de waarde namelijk zo’n 250.000 euro. Datzelfde geldt ook voor de zilveren Bristol 409 Bullet Speedster uit 1964. Ook dit is een prototype wat nooit het productiestadium wist te bereiken. Deze wagen zou zelfs 300.000 euro kunnen opbrengen. Daarmee was de zoektocht van de jongens nog niet ten einde. Aluminium plaatdelen stonden ook opgeslagen in de ondergrondse garage. Niet dat je er veel aan hebt, maar het kan wel gebruikt worden om sportwagens mee te modelleren. Leuke vondst dus, maar wat het nog leuker maakte was de reactie van het bedrijf: de wagens zouden niet waardevol zijn en eerder als ‘rotzooi’ worden omschreven.

Bron: AD