Een moe en slap gevoel, weinig energie en geen zin om dingen te doen. Af en toe komt het voor en het lijkt wel toe te nemen. Hoe kan het nou dat je zo weinig energie hebt door de dag heen en hoe kom je er vanaf?

Weinig energie is een irritant probleem

Het liefst ren je natuurlijk de hele dag van hot naar her, en kun je vroeg op en tot laat door. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen zijn van nature energieker en het is ook dat de slaapbehoefte per persoon verschilt. De één kan met een paar uurtjes slaap prima functioneren, terwijl de ander een volle nacht van 8 á 9 uur nodig heeft. Maar dan zijn er ook nog externe factoren die ervoor kunnen zorgen dat je weinig energie hebt. Daar gaan we de 5 meest voorkomende even van bekijken.

weinig energie

1. Verkeerd ritme

Een dag- en nachtritme is erg belangrijk voor een productieve nachtrust. Mensen zijn ingesteld op een ritme van slaap, wat gebaseerd is op ongeveer 24 uur. Dat betekent dat als je vaak op verschillende tijden naar bed gaat en opstaat, je ritme ook in de war raakt. Hierdoor weet je lichaam minder goed wanneer het moet rusten en actief moet zijn. Heb je een regelmatig en overzichtelijk ritme waarbij slaap en wakker zijn goed worden ingedeeld, heb je waarschijnlijk meer energie. Het hoeft niet op de minuut te werken, maar als je bijvoorbeeld elke avond tussen half 11 en half 12 in bed ligt en de wekker standaard om half 8 gaat, weet je lichaam ook waar het aan toe is.

2. Weinig bewegen

Beweging is een belangrijk onderdeel van de dag, en is erg belangrijk voor je energie. Het mooie is dat je er moe van wordt, maar ook energie van krijgt. Je herkent dat gevoel vast wel dat als je hebt gesport dat je je daarna een stuk wakkerder, frisser of energieker voelt. Nadat je eerst even moe bent komt dat voldane, tevreden gevoel. Het is niet voor niks dat veel mensen in de ochtend een rondje hardlopen of andere sport beoefenen. Sporten geeft een kickstart aan je dag. Bovendien ben je dan aan het eind van de dag meer vermoeid en slaap je beter. Dus heb je weinig energie en sport je weinig, ga dan meer bewegen!

weinig energie

3. Overwerken/stress

Heb je veel last van stress of zit je tegen overwerkt zijn aan, dan kan dat effect hebben op je energie. Een gevolg van stress is vaak slechte slaap, dus daar krijg je minder energie van. Ook kan het voelen alsof je weinig energie hebt als je overloopt van de werkdruk en het overzicht niet meer hebt. Kleine dingen als taken wegleggen en je bureau opruimen kunnen dan al voor meer overzicht in je hoofd zorgen. Stress verminderen is belangrijk om je dag fris en energiek door te komen.

4. Slechte voeding

Hoe verleidelijk, makkelijk en lekker het ook is, veel ongezonde producten zorgen er ook voor dat je minder energie hebt. Als je veel snackt of vet eet, heeft dat invloed op je andere voeding en dus ook je energie. Vet eten is dan wel makkelijk en snel, maar het heeft zeker effect op je energie. Heb je last van weinig energie, dan kun je ook kijken of je magerder, gevarieerder en gezonder kunt eten.

5. Te weinig water

Water drinken is één van de meest onderschatte dingen die bijdragen aan je gezondheid. Ongeveer 60 procent van ons lichaam bestaat uit water en het is belangrijk om door de dag heen genoeg vocht binnen te krijgen. Dat je te weinig drinkt toont zich ook wel eens in de vorm van hoofdpijn of, inderdaad, vermoeidheid. Blijf jezelf dus goed hydrateren om fris de dag door te komen!