Het warme weer is dan wel lekker, maar dat betekent ook dat de muggen weer terug zijn. Tot ’s avonds laat buiten zitten met een barbecue en een biertje is in de zomeravonden een gewild beeld, maar de keerzijde is die verrekte beestjes. Of alleen al als er één in je slaapkamer zit en je wakker houdt of de volgende ochtend lekgeprikt heeft. Zul je net zien dat hij het wel op jou gemunt heeft, maar niet op je vriendin. Nu weten we hoe het komt.

Waarom prikken muggen jou?

Er zijn verschillende theorieën en mythen die vertellen waarom muggen jou zo graag willen prikken en niet iemand anders. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek geweest naar dat je meer geprikt wordt als je alcohol hebt gedronken. Vooral bier is een boosdoener die de vliegende insecten op je af stuurt. Maar laat je je biertje daarvoor staan?

Dat is nog niet de enige reden. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de bloedgroep van mensen ook meespeelt. Bloedgroep O is een gewilde bloedgroep onder muggen, dus als je die hebt: pak je BugBuster er maar bij. De lichaamsgeur van mensen speelt ook mee, maar er is nooit bewezen welke lichaamsgeur muggen nou precies zo lekker vinden en waarom. Dus als ze jouw lichaamsgeur ‘toevallig’ niet lekker vinden heb je geluk.

muggen

De biologische kant

Als je veel bacteriën op je lichaam hebt zitten, ben je minder aantrekkelijk voor muggen. Dit gaat echter alleen om veel soorten bacteriën. Dus als je wel veel bacteriën op je lichaam hebt zitten maar veel van dezelfde soort, komen er juist meer muggen op je af.

Iets anders waar je over kunt nadenken, maar niks aan kunt doen, is de hoeveelheid CO2 die je uitademt. Mensen met een forse bouw ademen meer CO2 uit die de zoemers lekker vinden. Een man is vaak groter dan zijn vriendin, dus je bent gelijk al de persoon die meer koolstofdioxide aantrekt. Toch maar weer een reden om even goed af te vallen.

Tot slot is het melkzuur dat je aanmaakt als je zweet een smakelijk tussendoortje voor de mug. Als je dus net gesport hebt of een dag te lang niet gedoucht hebt is dat misschien de reden dat je ’s nachts geterroriseerd wordt. Een goede douche voor het slapengaan is dan een lekkere tip. Slaap lekker!