Omdat het de maand van het jaar is waarin mensen massaal aan den lijve ondervinden wat een maandje niet drinken met het lichaam doet vinden wij het wel belangrijk dat ook de rest bewust wordt van wat drank met het lichaam doet! Dus zowel voor degenen die breken met hun vastgeroeste gewoontes als degenen die Dry January maar onzin vinden, hier even wat voor- en nadelen van een maand zonder alcohol.

Voordelen

De eerste reden die door mensen vaak gegeven wordt is de rust die het lichaam krijgt om de lever op te lappen. Omdat het alcohol niet hoeft te worden afgebroken, en men over het algemeen minder laat naar bed gaat, vinden alle organen rust en kunnen vooral de leverwaarden zich herstellen. Dit komt door afname van de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen!

Hiermee komen we direct op het tweede punt; beter slapen. Op de korte termijn kom je er al achter dat je meer haalt uit je nachtrust. Hoewel je de eerste helft van de nacht juist beter slaapt, komt de tweede helft van de nacht (diepe slaap stadia 3 en 4) onder druk te staan. Alcohol vertraagt het begin en verminderd de totale hoeveelheid REM-slaap (droomslaap), waardoor je lichaam minder hersteld door de verstoring van de opbouw van spieren en botten opgebouwd – ook je weerstand (immuun systeem) neemt minder toe.

Wanneer je die glazen laat staan, zorgt dit er zowel op mentaal als fysiek vlak voor dat jij je fitter voelt! Alcohol drinken maakt je impulsiever, waardoor je sneller reageert op tests, maar ook meer fouten maakt. Bij geheelonthouders neemt de reactiesnelheid af, maar wordt men wel nauwkeuriger. De fitheid is verder te wijten uit een daling van de cholesterol en een afname van het buikvet! De kater en uitdroging hoeven we verder niet toe te lichten, toch?

De IkPas helpt ook mee aan een ander goed voornemen die men met de jaarwisseling maken, namelijk afvallen. Zo doet alcohol veel met je vetopslag en vetverbranding, omdat alcohol lege calorieën zonder voedingswaarden levert die je lichaam zo snel mogelijk kwijt wil, waardoor het stopt met het verbranden van andere calorieën. De overige calorieën uit andere consumpties wordt dus opgeslagen als vet. En dat terwijl je door alcohol juist meer gaat eten! Door de alcohol in je lichaam gaat de vetbranding ook moeizamer, omdat bepaalde mineralen door de alcohol uit het lichaam worden onttrokken.

Een ander bijkomstig positief effect voor degenen die na de maand aan droogte slechts willen matigen, is dat niet drinken uiteindelijk resulteert in een afgebouwde alcoholtolerantie! Hierdoor ervaar je de effecten eerde wanneer je weer eens naar een flesje grijpt. Maar liefst 65 procent van de deelnemers drinkt na de actie nog steeds 36 procent minder dan daarvoor en dit heeft volgens De Bruijne nog meer voordelen voor op de lange termijn: verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en bepaalde kankersoorten.

Nadelen

Eerlijk is eerlijk, ondanks dat er wordt gezegd dat een rood wijntje of speciaal biertje per dag prima werkt voor het lichaam en vodka helpt voor de stoelgang, kent alcohol verder geen positieve effecten. Bij het stoppen met alcohol drinken kunnen er echter wel complicaties optreden in de vorm van ontwenningsverschijnselen. Denk aan een slecht humeur, een onrustig gevoel en slapeloosheid. En dat terwijl het wetenschappelijk is bewezen dat een alcoholvrij biertje net zo bevredigend werkt.

Daarnaast hadden we je van de week nog getipt op het grootste gevaar de maand van gehele onthouding, daarover lees je hier. Ben jij nu eenmaal van de geestverruimende middelen, maar kun jij moeilijk een keuze maken, dan is deze documentaire ook zeker het kijken waard: