‘Bier zonder Alcohol? Wat ben je: me moeder?’ Alcohol is ongezond, dat weten we allemaal. Toch nemen we liever echt bier dan de alcoholvrije variant, vooral in de wintermaanden is het normaal om meer te drinken. Nu is er echter wetenschappelijk bewijs dat alcoholvrij bier dezelfde positieve effecten heeft als de met alcohol gevulde, goudgele witbaarden.

Alcoholvrij

Het is al lang bekend dat alcohol effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wetenschappers aan de Universiteit Wageningen hebben nu onderzoek gedaan of dit komt door de alcohol of de smaak. Het onderzoek betreft 21 mannen tussen de 18 en 35 die wel eens genieten van een pilsje of twee. Onder de MRI scan trekken de participanten er één open of drinken koolzuurhoudend water. Deelnemers weten niet of ze bier met of zonder alcohol drinken onder de scan. Wat blijkt: De smaak bepaalt de ervaring. De beloningsgebieden zijn even actief bij het drinken van bier met alcohol als zonder.

alcoholvrij gewoonvoorhem 1

We voelen ons dus even goed na het drinken van alcoholvrij als normaal bier, zolang de smaak van de alcoholvrije variant dichtbij het origineel ligt. Goed nieuws dus voor iedereen die wilt minderen met alcohol. Als sommigen van ons op het kantoor iets vaker aan alcoholvrij kunnen in het weekend. Dan zijn ze doordeweeks misschien scherp genoeg om het verschil tussen een koe en een stier te begrijpen (je weet wie je bent).