Food & Drinks

Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?

Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten? Iedereen die sport heeft er zijn eigen idee over. Hoewel logica ons leert dat het drinken van voldoende water een belangrijk onderdeel is in het nastreven van die gains, blijft het echter de vraag hoeveel. Wat is nu dus de juiste hoeveelheid en welke momenten moet je tijdens je training die waterfles pakken? In het boek Fitter Faster – door Robert J. Davis – staat alle informatie die je nodig hebt over effectieve trainingen, voeding en hydratatie.

Tijdens sporten

Vaak wordt gedacht dat je tijdens het sporten zo veel mogelijk die waterfles aan je mond moet zetten. Dit is niet het geval. Uit intens onderzoek blijkt dat je lichaam een zogeheten Intern Anatomie´s Regulatie Systeem voor Hydratatie heeft. Wetenschappers noemen het ook wel `dorst hebben´. Door iedere keer te drinken als dit systeem een waarschuwingssignaal naar de hersenen stuurt blijven je gains op maximale groei. Meer water is niet nodig. Sterker nog: tijdens het sporten is dit heel ongezond. Je lichaam houdt water vast tijdens inspanning. Het drinken van te veel water tijdens het sporten kan leiden tot Hyponatriëmie – ook wel bekend als Waterintoxicatie. Als gevolg kun je last krijgen van hoofdpijn, braken, verwarring, beroertes en in sommige extreme gevallen de dood. Je sport voor je gezondheid. Dus drink als je dorst hebt.

Toch niet tevreden?

Heb je toch liever een paar getallen voor houvast? Voor activiteiten onder een uur is een halve liter water voldoende. Bij trainingen die langer duren dan een uur kan je iedere tien tot twintig minuten tweehonderd tot driehonderd milliliter water drinken. De exacte hoeveelheid is voor ieder mens anders, omdat dit afhangt van je lengte, gewicht, dagelijkse inspanning en het klimaat waarin je leeft.

Lichte uitdroging schijnt geen effect te hebben op het herstel van de spieren. Je kan grappig genoeg dus beter te weinig dan te veel drinken. Voor wie sportdranken prefereert: deze zijn bevorderlijk voor intense trainingen van langer dan een uur in heet weer.

Water per dag

Hoeveel water moet je per dag drinken? Het menselijk lichaam bestaat voor zestig procent uit water. Ook de lichaamsdelen waarvan je het niet verwacht. Zo bestaan je botten voor dertig procent uit water. De mythe dat je twee liter water per dag moet drinken is fout. Zo halen we twintig procent van ons dagelijks benodigde water uit etenswaren. Dit is meer dan twee watermeloenen per dag.

Soda vs Water

We weten allemaal dat het gezonder is water te drinken dan soda. Toch is soda zo slecht nog niet. Vaak wordt vertelt dat Soda en koffie uitdroogt. Dit is niet het waar. Zowel Koffie als Soda hydrateert. Alcohol droogt wel uit. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol na het sporten extra slecht is. Koffie, Soda en Thee zijn hier niet schuldig aan. Dat je een droge mond krijgt na het drinken van deze dorstlessers is een tweede.