Al sinds mensenheugenis gaan sport en alcohol hand in hand. Denk aan een paar biertjes na die winnende goal die je maakte, een avondje uit met je gym-buddy of het kijken van een voetbalwedstrijd met een pilsje in je hand. In deze situaties zijn alcohol en sporten twee handen op één buik, maar is deze buik een sixpack of een bierbuik? Dat lees je hier.

Alcohol na het sporten

Volgens Ryan Kohler, voedingsdeskundige op de Colorado University Sports Medicine and Performance Center, leidt alcoholinname na het sporten tot mogelijke negatieve effecten op herstel en de daaropvolgende prestaties. “Op lange termijn is het regelmatig drinken van alcohol niet goed voor je,” vertelt Kohler. “Dit verstoort namelijk onder andere  het immuunsysteem en het spierherstel.”

Volgens een ander onderzoek, gepubliceerd in 2014, was een post-workout bier de belangrijkste boosdoener voor diurese (verlies van water via urine). Tevens zou het een slechte invloed hebben op je reactietijd en balans. Hoewel de laatste twee je wat meer zullen zeggen, moeten bij het eerste punt de alarmbellen gaan rinkelen bij mensen die fitness serieus nemen.

Remmend effect op spiergroei

In een ander onderzoek in 2014 is bewezen dat alcohol de anabole reactie in de skeletspieren onderdrukt. Hierdoor wordt het herstel en de groei van de spier geremd, wat latere prestaties zal beïnvloeden op een negatieve manier. Verder heeft het onderzoek de conclusie kunnen trekken dat alcoholgebruik de eiwitsynthese in de spiercellen remt.Laat dit nou net de basis voor de spiergroei zijn.

Calorieënbom van jewelste

En als je denkt dat een post-workout bier voldoende aanvulling is voor je koolhydraten, dan zit je goed mis. Het Amerikaanse USDA ontdekte dat een gemiddeld biertje slechts 13 gram koolhydraten bevat. Terwijl voedingsdeskundigen als Kohler je zullen vertellen dat een gemiddelde fitnessjunkie een koolhydraatinname van ongeveer 100-125 gram moet binnenkrijgen om effectief te zijn.

Het is beter om na je workout te beginnen met non-alcoholische dranken en een goede maaltijd. ’s Avonds kun je heus wel één biertje nemen… of twee 😉