Food & Drinks

Deze 9 soorten voeding moet je eten voor eersteklas gains en spierherstel

Voeding Fitness Spierherstel

Het is geen Rocket science, als je een afgetraind en gespierd lichaam wil hebben moet je de juiste brandstof consumeren. Los van die ene cheatmeal per week is het dus handig als jij je dieet op je lichaamsactiviteiten aanpast!

De voedselindustrie zit inmiddels zo in elkaar dat we weten wat welke vitamine, aminozuur , koolhydraat etc. voor je lichaam betekenen kan, vandaar dat we dankzij Men’s Health een lijstje van 9 soorten voedsel kunnen voorschotelen die je pre-workout inname een flinke boost geven en een beter herstel garanderen:

Zoete Aardappel

Als het gaat om herstel na de training, zijn koolhydraten een van je beste vrienden. Het consumeren van voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zoals aardappelen, granen en fruit, kan helpen de klap op het immuunsysteem (na een zware training) op te vangen. De koolhydraten die je na een training eet zullen bovendien eerder worden gebruikt als energie dan opgeslagen als vet.

Watch on YouTube

Volkoren Brood

Zoals gezegd vormen goede koolhydraten de brandstof die je spieren en hersenen harder laten werken of herstellen. In een broodcultuur als die in Nederland is het daarom verstandig om altijd voor volkoren te kiezen. Dit kun je het beste checken door op het etiket te kijken, wanneer het ingrediëntenlijstje met volkoren begint zit je goed!

Quinoa

Ja we weten het, quinoa heeft het imago om in het lijstje van iedere quinoakut te staan die glutenvrij, veganistisch of vegetarisch is, maar in deze moeten we ze gewoon even toejuichen! Deze krachtige kleine korrel is namelijk een geweldige aanvulling op elk dieet als impuls van de eiwit- en vezelinname!

Watch on YouTube

Hele Eieren

Eieren vormen misschien wel een van de meest besproken voedingstof-explosies in de wereld van fitness. Hoewel er experts bij zitten die alleen het consumeren van eiwit aanraden, is er aangetoond dat de spieropbouwende reactie van hele eieren ongeveer 40 procent groter is in vergelijking met alleen eiwitten.

Uiteraard ligt dit aan de voedingsstoffen die in de dooier zitten – zoals gezonde vetten, vitamines en mineralen (zoal fosfor en ijzer).

Gerookte zalm

Onderzoek heeft aangetoond dat een hogere inname van de omega-3-vetzuren zich kan vertalen in lagere niveaus van spierpijn na het trainen. Hiervoor hoef jij je natuurlijk niet alleen te wagen aan die dure zalmplakken, maar kun je ook je geluk beproeven met sardines, makreel en mosselen!

Watch on YouTube

Ricotta Kaas

Hoewel zuivel in de meeste docu’s op behoorlijk wat kritiek kan rekenen, is het nog altijd een enorme bron aan voedingsstoffen. Een ondergeschoven kindje hierin is Ricotta-kaas!

Zolang je de vetarme variant kiest, is dit een heerlijk goedje dat rijk is aan wei-eiwit (het essentiële aminozuur leucine) dat langzaam door het lichaam worden opgenomen. Het kan op een aantal manieren worden gegeten, zoals met crackers en jam.

Kwark

Net als bij de consumptie van Ricotta Kaas is het arme kwark dat ook echt wonderen verricht! Ondanks dat beide geweldig zijn, bevat kwark eigenlijk meer eiwitten per gram, evenals 3 gram leucine per 1 bakje. En je raadt het al; ook dit is gunstig  voor je spierherstel!

Watch on YouTube

Zure Kersensap

Fysiek actieve personen kunnen in het bijzonder geïnteresseerd zijn in het effect van zure kersensap op spierkracht en spierpijn. Dergelijk kersensap en -supplementen vergroten bijvoorbeeld de spierkracht, kan spierafbraak of -pijn verminderen en het herstel na een zware training bevorderen!

Hiervoor moet je ons niet bedanken, maar de antioxidanten en verschillende ontstekingsremmende samenstellingen in de kers.

kruidenthee

Yup, kruiden- of matcha groene thee horen steevast bij je pre-workout! Door aromatische verbindingen zoals fenol-antioxidanten herstelt een mens sneller van zijn inspanningen dan wanneer er alleen water wordt gedronken.

Deze antioxidanten worden gevonden in de bladeren van de Ilex paraguariensis struik. Dankzij de stimulerende middelen die het bevat geeft het ook nog eens een energie-boost voor de training zelf! Wat natuurlijk altijd welkom is, niet?

Bron: Men's Health