We hebben dagelijks eiwitten nodig, dat is niks nieuws. Maar hoeveel eiwitten we nou eigenlijk dagelijks nodig hebben blijft bij velen toch wel een grote vraag. Laten we eens gaan kijken hoeveel eiwitten je nou daadwerkelijk nodig hebt.

Waarom hebben we eiwitten nodig?

Laten we eerst maar eens kijken waarom we eigenlijk eiwitten nodig hebben. Ons lichaam is constant bezig en die moet je dan ook uitermate goed behandelen. Je hebt er tevens maar een! Voldoende eten, drinken en sporten is dan ook key om fit en gezond te blijven. Het is net zo belangrijk als de oefeningen op de juiste manier voltooien. Je wilt tevens niet dat je spieren overbelast raken en dat je daardoor voor je rest van je leven met een blessure opgescheept zit.

Bij Gewoonvoorhem doen we ons best om jou te informeren over de feiten. Zo hebben we al gekeken hoeveel water je moet drinken tijdens het sporten, welke 9 soorten voedsel je sowieso moet eten voor eersteklas gains en spierherstel en de belangrijkste ins en outs over creatine. Eiwitten worden in je lichaam gebruikt voor je haar, nagels, botten en spierherstel. Het zijn vooral de sporters die vaak extra eiwitten eten of supplementen nemen, voornamelijk om het spierherstel te bevorderen en daardoor sneller te groeien. Alles voor de gains. Toch zit je waarschijnlijk al sneller dan verwacht op je dagelijkse dosis eiwitten.

Eiwitten gewoonvoorhem

Dagelijkse dosis eiwitten

Hoeveel eiwitten hebben we dagelijks nodig? Een gemiddeld persoon heeft aan 50 tot 60 gram voldoende. Zoals eerder gezegd zit je daar sneller op dan je waarschijnlijk verwacht. Een groot plak kaas bevat tegen de 6 gram, een ei 7 gram en een sinaasappel 2 gram proteïne. Mocht jij je dag dus beginnen met een uitsmijter met kaas en een glas jus d’orange dan zit je al op zo’n 22 gram, bijna de helft! Al zou je dan in de middag nog een bord kip, rijst en broccoli eten dan heb jij je dagelijkse dosis eiwitten al behaald! Kip, rijst en broccoli bevatten samen zo’n 30 tot 40 gram eiwitten. Met een beetje simpel rekenwerk zie je dat je dus al gauw op je dagelijkse aangeraden hoeveelheid zit, voordat jij aan tafel bent geschoven voor het avondmaal.

Eiwitten gewoonvoorhem 3

Supplementen

Experts raden vast voedsel aan boven supplementen. Door te eten wanneer je honger hebt krijg je voldoende eiwitten binnen, vooral als je etenswaar kiest die er rijk aan is. Er zijn wel situaties waarbij supplementen meer voordeel geven. Als je bijvoorbeeld traint voor extreme situaties zoals een marathon, of je bent gewoon een bodybuilder. Je valt hier wel pas onder als je gemiddeld meer dan 150 minuten per week traint! Kijk ook altijd goed wat er in een supplement zit. In het verleden zijn producten gevonden met sporen van cafeïne en zelfs steroïde. Ons ultieme advies blijft daarom: je kan nooit fout gaan met supplementen van The Terminator himself.

eiwitten gewoonvoorhem 4

Vegans

Voor veganisten is het natuurlijk zeer interessant om extra eiwitten te eten in de vorm van supplementen. Zij krijgen deze dosis namelijk niet door middel van het eten van vlees, zuivel en eieren. Maar let op teveel van iets is nooit goed. 😉

eiwitten gewoonvoorhem 0