Als je maag begint te rammelen is het maar wat verleidelijk om even een lekker tussendoortje te pakken. Klinkt leuk, maar om eerlijk te zijn is het ongezond. Daarom is het verstandig om gezonde snacks als tussendoortje te nemen. Een lekkere gevulde salade op toast heeft namelijk al gauw tot gevolg dat we langzaam dichtslibben. Daardoor verdwijnt die zorgvuldig opgebouwde sixpack achter een laagje vet.

Gezonde snacks als tussendoortje

Onderstaande lijst bevat maar liefst tien gezonde en verantwoorde snacks die je kunt eten zonder je schuldig te voelen.

1. Pistachenoten

Wie zei dat pinda’s slecht zijn voor je? Pistachenootjes in ieder geval niet, maar eet er niet teveel van. Ze bevatten melatonine, ideaal om aangenaam in slaap te vallen. Let er dan wel op dat je de ongezouten noten neemt zodra je eraan begint, dat scheelt ook weer.

snacks schuldgevoel

2. Shiritake noedels

Een snack die niet in het rijtje van gezonde snacks mag ontbreken zijn noedels. Noedels zijn heerlijk om even tussendoor te eten en bevatten weinig calorieën. Gebruik je deze Shiritake noedels in combinatie met wat verse groenten, dan geef je jouw lichaam precies wat het nodig heeft om de avond door te komen. Beperk de porties of neem als avondeten wel iets minder om niet je dagelijkse hoeveelheden te passeren.

3. Wortelen

Rauwe wortels zijn misschien super gezond, maar het mag wel wat meer smaak hebben. Dat gaat helemaal goed komen als je het combineert met Jicama en notenboter. Mocht je er nog nooit mee geëxperimenteerd hebben, pas dan op, het is verslavend lekker! Wortelen zijn wel goed voor je, en vullen goed dus als het kan, eet ze lekker naturel!

4. Limonade of frisdrank zonder suiker

Limonade of frisdrank zonder suiker is een prima gezonde ‘snack’. Mocht je in de avonduren toch een onbedwingbare dorst krijgen, grijp dan even niet naar de gebruikelijke frisdranken. Het zorgt niet alleen voor een te hoge suikerwaarde van je bloed, het maakt het ook lastig om echt goed te slapen. Water is nog altijd de beste oplossing, maar een vervanger zoals Crystal Clear is een goed alternatief vanwege de lage calorieën.

snacks schuldgevoel

5. Kalkoen

Je gewicht behouden is vaak een kwestie van slim eten. Als je dan onverhoopt toch trek krijgt, doe je er verstandig aan om zo min mogelijk caloriehoudende producten te consumeren. Komt goed uit, kalkoen bevat namelijk amper calorieën en is ook nog zeer smakelijk. Combineer het met een lichte salade en je kunt er weer even tegen aan.

6. Groenten

Heb je echt geen zin om even in de keuken te gaan staan en wat snacks te bereiden? Maak het makkelijk door gewoon wat groenten fijn te snijden en zo op te eten. Het grote voordeel is dat de meeste groenten, zoals komkommer, tomaten en worteltjes, rijk zijn aan vezels en je maag dus goed vullen. Ideaal voor elk moment van de dag!

7. Bessen

Bessen vormen een extreem gezonde snack om op elk moment van de dag van te genieten. Ondanks de calorieën en de fruitsuikers hebben ze weinig effect op je suikerwaarde en kun je er schaamteloos van genieten. Ze bevatten veel mineralen die bijdragen aan de opbouw van sterkere botten.

bessen gezonde snack

8. Pompoenpitten

Net als pistachenoten kunnen pompoenpitten ideaal zijn als gezonde snack. Het geheim van de pompoenpitten zit in de stof tryptofaan wat ervoor zorgt dat je heerlijk ontspannen in slaap kunt vallen.

9. Calorie-arm ijs

Heb je liever iets zoets? Kies dan voor caloriearm ijs. Uiteraard kun je dit gewoon in de supermarkt kopen, maar je kan het wellicht ook zelf proberen te maken. Er zijn veel verschillende soorten ijs, dus pak het ijs dat laag is in calorieën. Zo houd je de schade beperkt.

10. Havermout muffin

In een normale muffin zit bijna vijftig gram aan koolhydraten. Maar wat als je zelf een muffin kunt bakken waar de helft aan koolhydraten in zit? Een havermout-muffin is dan een gezonde snack als alternatief voor de ongezonde variant. Met honderdvijftig calorieën is de muffin zelfs gezonder dan een boterham met pindakaas. Erg lekker om te nemen als late night snack of tussendoortje.

gezonde snacks