Wandelen is een bezigheid die aan populariteit is gegroeid de laatste tijd. Als er even minder vormen van sport beschikbaar zijn is wandelen een prima alternatief om in beweging te blijven, zeker als je geen fan bent van hardlopen. Het is een stuk minder intensief en je kunt er toch even lekker uit zijn. Maar doet het wel wat voor de calorieverbranding?

Wandelen maakt je hoofd leeg

Het is niet voor niks dat mensen met een hond genieten van hun dagelijkse rondjes. Misschien is vijf keer per dag een beetje veel van het goede, maar elke dag een rondje wandelen kan geen kwaad. Sterker nog, het is goed voor je. Tegenwoordig zitten we veel te veel op een stoel en ook reizen doen we vaak terwijl we stilzitten. Dan kom je moeilijk aan die dagelijkse beweging die je zo hard nodig hebt. Bovendien is frisse lucht altijd goed voor je, en al helemaal als je een park in de buurt hebt. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat wandelen door een groen gebied ook mentaal vele voordelen biedt. Meet wandelen hoort niet voor niks bij de 10 tips voor een gezonder leven.

wandelen

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Niet iedereen verbrandt evenveel calorieën met wandelen. Dat hangt met verschillende dingen samen. Zo heb je de snelheid waarmee je loopt. Vanzelfsprekend geldt: hoe harder je loopt, hoe meer je verbrandt. Daarbij komt nog hoe veel je weegt, hoe lang je bent en of je man of vrouw bent. Die laatste dingen maken alleen zo weinig verschil dat het niet echt de moeite waard is om naar te kijken.

Daarom nemen we even een doorsnee man als voorbeeld. Iemand van 80 kilo die een uurtje wandelt op de gemiddelde snelheid van 5 km/u, verbrandt 320 calorieën. Ben je zwaarder, dan zal het iets meer zijn: iemand van 100 kilo verbrandt 400 calorieën met een uurtje.

In die zin is het voor de calorieverbranding dus voordelig als je zwaarder bent, maar in zo’n beetje alle andere opzichten niet. Blijf daarom genoeg rondjes lopen, want beweging heb je nodig!