Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Voordat 2022 aanbreekt, is het verstandig om je geldzaken goed op orde te hebben. Daar bespaar je niet alleen geld mee, je luidt het nieuwe jaar gelijk een stuk lekkerder in, niet?

5 tips om je geldzaken op orde te hebben

Het is niet de leukste bezigheid, maar toch. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je je geldzaken niet op orde hebt voor het aanbreken van het nieuwe jaar. Daarom zetten wij vijf handige tips om een rijtje:

1. Betaal je rekeningen zo snel mogelijk

Ja, je leest het goed. Je rekeningen betalen, kan je juist geld opleveren. 1 januari geldt namelijk als peildatum van de vermogensrendementsheffing. Als je op die dag een vermogen van meer dan 50.000 euro hebt, moet je daar belasting voer betalen in box 3. En dat is niet het enige. Ook bij diverse toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, waarbij je het recht op zo’n tegemoetkoming verspeelt als je boven een bepaalde grens uit komt. Genoeg reden dus om snel nog even alle openstaande rekeningen te betalen of die ene grote aankoop te doen.

2. Vergelijk zorgverzekeringen

Dit is één van de belangrijkste geldzaken die je voor het einde van het jaar op orde wilt hebben. Wie van zorgverzekering wil wisselen heeft tot 1 januari de tijd om de huidige polis op te zeggen. Met het switchen van zorgverzekeraar kun je namelijk flink wat geld besparen. Je zorgverzekering vergelijken is daarom verstandig om te doen. Dit kun je doen bij een zorgvergelijker.

geldzaken

3. Doe een schenking

Voor de vrijgevigen onder ons is dit één van de geldzaken die je niet over het hoofd mag zien voordat 2022 is aangebroken. Je mag namelijk elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Dat heeft drie voordelen: je maakt niet alleen de gelukkige ontvanger bijzonder blij, je drukt ook nog eens je vermogen in box 3 én je bespaart op de lange termijn erfbelasting. Tel uit je winst!

4. Betaal je hypotheekrente vooruit

Over belangrijke eindejaars geldzaken gesproken: met het vooruitbetalen van de hypotheekrente kan je geld besparen. De hypotheekrenteaftrek wordt sinds enkele jaren versneld afgebouwd. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om de hypotheekrente vooruit te betalen. Je kunt dan profiteren van een hogere aftrek.  Dat is nog eens extra gunstig als je volgend jaar er qua inkomen op achteruitgaat en je in een lagere schijf voor de inkomstenbelasting terechtkomt.

5. Los je schulden af

Last but not least: het aflossen van schulden is één van die geldzaken waarmee ook jij je portemonnee een dienst kunt bewijzen. De rente over schulden is vaak hoger dan de spaarrente. Bovendien zijn schulden zijn pas aftrekbaar van je vermogen boven een drempel van 3.100 euro. En belastingschulden mag je überhaupt meestal niet aftrekken.

geldzaken

Checklist afgevinkt? Dan kun je met een gerust hart die champagne en oliebollen naar binnen werken. Proost!