Goed met geld omgaan is niet iedereen gegeven, maar in veel gevallen is het slim om je verdiepen in de mogelijkheden. Uiteraard kun superzuinig proberen te leven en wat je niet nodig hebt te beleggen in cryptocoins of aandelen. Dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Het goede nieuws is dat je kan leren om te sparen. Hoeveel je kan sparen is weer afhankelijk van je leeftijd en andere zaken. Het goede nieuws is dat het sparen makkelijker is als je beseft dat je het doet om zelf een reserve te realiseren.

Iedereen kan sparen

Sparen is niet zo heel moeilijk, maar vaak ben je geneigd om uit te geven wat je hebt. Ben jong en woon je nog thuis, dan is dat extra verleidelijk, je ouders zorgen immers toch wel voor je. Toch is het slim om een deel van je inkomen opzij te zetten zodat je in een mindere periode een vangnet hebt. Dat geldt al helemaal als je aan het begin van je carrière staat. Zo is het slim om voldoende geld opzij te zetten voor grote aankopen zoals een auto of een eigen woning.

Zoveel sparen we gemiddeld per leeftijd

Hoewel we het in Nederland zeker niet slechts hebben, is het zinvol om nu al stil te staan bij later. Nu is niet iedereen hetzelfde en dat geldt ook voor het spaargedrag. Terwijl de een makkelijk een paar honderd euro per maand apart kan zetten is het voor de ander een hele opgave om een paar tientjes te sparen. In onderstaand overzicht zie je in elk geval wat het gemiddelde is als het gaat om het sparen. Zit je boven die bedragen? Chapeau!

0 tot 25 jaar:

Gemiddeld: €8.100
Mediaan: €2.700

25 tot 35 jaar:

Gemiddeld: €16.200
Mediaan: €6.700

35 tot 45 jaar:

Gemiddeld: €26.600
Mediaan: €10.900

45 tot 55 jaar:

Gemiddeld: €42.400
Mediaan: €16.300

zoveel geld effectief sparen

55 tot 65 jaar:

Gemiddeld: €55.200
Mediaan: €21.000

65 tot 75 jaar:

Gemiddeld: €61.000
Mediaan: €24.500

75 tot 85 jaar:

Gemiddeld: €60.500
Mediaan: €25.000

85 jaar en ouder:

Gemiddeld: €63.000
Mediaan: €25.400

Meer sparen naar mate de leeftijd vordert

Hoe ouder, des te meer er wordt gespaard. Dat heeft minder met het inkomen te maken dan je zou denken. In veel gevallen heeft de groep van 35 jaar en ouder een eigen woning en is het sparen een stuk eenvoudiger. De toename wordt dan vooral gerealiseerd door de waardestijging van de woning. Na het bereiken van de leeftijd van 75 jaar gaat het minder hard omdat in de meeste gevallen de eigen woning wordt ingeruild voor een huurwoning. Staar je overigens niet blind op die bedragen, het is veelal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Zo zal je minder hard kunnen sparen als je een jong gezin hebt. Zo kunnen stelletjes zonder kinderen meer sparen om de eenvoudige reden dat er vaak twee volledige inkomens beschikbaar zijn.

Het mediane spaarbedrag

Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om evenveel te sparen is het gemiddelde gespaarde bedrag slechts indicatief. Het mediane bedrag is een stuk realistischer. Om dit te bepalen wordt gekeken naar de 50 procent van de spaarders die dit gemiddelde bedrag niet halen en de 50 procent die er wel in slaagt. In grote lijnen doet de gemiddelde Nederlander het niet slecht. Afgaande op de gegevens van het CBS heeft een gemiddeld huishouden zo’n 42.300 euro aan vermogen gespaard. Haal je dit niet, geen probleem: het mediane bedrag is namelijk een stuk lager, zo’n 14.900 euro.

Sparen kan je leren

Lukt het je niet om echt succesvol geld opzij te zetten en dit consequent vol te houden? Weet dan dat je sparen kan leren. Het is namelijk een kwestie van prioriteiten stellen in combinatie met de juiste mindset. Wil je effectieve tips hebben om eindelijk wel geld opzij te leggen, we vertellen hier hoe je effectief geld kunt sparen. Zo kun je in een relatief korte periode je financiën helemaal op orde krijgen zonder dat je echt op alles hoeft te bezuinigen.