Zolang we in Nederland nog niet verplicht zijn om een fietshelm te gragen, kan het fietsen een gevaarlijke activiteit zijn. Terwijl je in de auto vaak wel kunt vertrouwen op een airbag, heb je dat ding niet op de fiets. Als het aan Amazon ligt gaat dat veranderen. Vanaf nu kun je namelijk je eigen airbag bestellen: de ‘Hovding 3 Airbag Helmet’.

Fietsairbag uit Zweden

Het ontwikkelen van een airbag voor de fietser is nog geeneens zo’n gek idee. In de periode tussen 1999 en 2019 was er sprake van een daling van 60% van het aantal verkeersdoden met personenauto’s. Het aantal omgekomen fietsers daalde in die periode met slechts 11 procent. Daar staat tegenover dat het aantal met de fiets omgekomen 70-plussers steeg met 68 procent. Het dragen van een fietsairbag kan dus bijdragen aan een grotere verkeersveiligheid.

Mocht je denken dat de fietsairbag is bedacht door een of andere maffe ontwerper, dan heb je het mis. Het ding bestaat echt. Het kost een paar centen, zo’n 300 euro, maar dat zit je wel lekker veilig op je fiets. Het enige nadeel is wellicht dat je het zelf moet opladen via een USB-kabel.

Airbag om je nek

De fietsairbag is het beste te omschrijven als een extra kraag op je jas. Dat is wel zo makkelijk, je valt dan minder op dan wanneer je een fietshelm zou dragen. De techniek zit achter in de kraag. Denk dan aan een sensor, snelheidsmeter en hygroscoop. Op die manier detecteert de ‘helm’ een plotselinge beweging of onverwachte versnelling waardoor de airbag wordt geactiveerd. In minder dan 1 seconde wordt het uitgeklapt en vormt het een soort helm rondom je hoofd. Op die manier is de kans op een ernstig letsel bijzonder klein.