Zit je zelf met enige regelmaat op de weg, dan ben je ze ongetwijfeld tegengekomen: de verkeershufters. Het type automobilist dat nog steeds denkt dat verkeersregels enkel richtlijnen zijn. Opvallend genoeg is er een type autobezitter wat in de statistieken de ranglijst aanvoert wat betreft onbehoorlijk weggedrag. Die twijfelachtige eer valt de Audi-rijder ten deel.

Audi-rijder is het minst sociaal vaardig

Was het vorig jaar nog de BMW-rijder die de verkeersregels massaal aan zijn of haar laars lapte, dit jaar moeten zij plaats maken voor de andere wagen van Duitse makelij: Audi. Om vast te stellen welk automerk het meest betrokken was bij asociaal gedrag van de bestuurder, liet de Britse website vanmonster een onderzoek uitvoeren. De resultaten waren niet misselijk.

audi

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Audi-bezitters weinig schuldbewust zijn: men geeft zelden tot dat men fout zit als men betrokken is bij een ongeluk. Dubbel parkeren is ook favoriete bezigheid voor Audi-rijders, net als parkeren waar het niet mag. Dan hebben we het nog geeneens gehad over de stemverheffingen in de communicatie met andere weggebruikers. Met andere woorden: verkeersregels en sociaal gewenst gedrag is niet besteed aan de gemiddelde bestuurder van een Audi.

Mazda-rijder scheldt er rustig op los

Is het dan allemaal slecht wat de Audi-bestuurder presteert? Nee, zeker niet. Wat wel opvalt is de frequentie van het onbehouwen gedrag van de Aidi-bestuurder. Dat wil niet zeggen dat de bestuurders van andere automerken heilig zijn. Verre van dat zelfs. Het gedrag van de automobilist in een Audi wordt ruim overschreden door dat van de Seat-rijder als het gaat om het ruzie maken. Tref je daarnaast een Mazda-rijder aan, dan is het te hopen dat verbaal stevig in je schoenen staat. De Mazda-bezitter blijkt namelijk over een grote woordenschat te beschikken, die vooral tot uiting komt in scheldpartijen.

audi

Volvo het beste, Audi het slechtste

Mocht je denken dat het autorijden tegenwoordig meer lijkt op een volksverhuizing van Neanderthalers, dan is er ook goed nieuws. Er zijn warempel ook verkeersdeelnemers die weten hoe het wel moet. Zo zijn Volvo-rijders bijzonder aimabele mensen. Men geeft vrij makkelijk toe dat men fout zat en verliezen zelden hun geduld. De Volvo-rijder is daarmee de perfecte tegenpool van de man of vrouw in een Audi. Op veel fronten scoorde de bestuurders van de Zweedse auto het beste.

De Nederlandse situatie

Of de uitkomsten van het onderzoek onder 2.000 automobilisten ook iets zegt over het gedrag van de Nederlandse weggebruiker valt te betwijfelen, het gaat immers om een Brits onderzoek. En laten we eerlijk zijn, de Britten staan in het algemeen niet echt bekend om hun uitstekende omgangsvormen.