Other

Man (53) rijdt op zijn e-bike met 87 kilometer per uur over de snelweg

e-bike snelweg

Een 53-jarige man uit België zorgde voor veel ophef toen hij met 87 kilometer per uur over de snelweg sjeesde. Een automobilist filmde hoe hij op de snelweg een vrachtwagen inhaalde. Volgens de politie zit hij tweemaal fout. De man reageert zelf ook nog op het incident.

Man fietst met 87 kilometer per uur over de snelweg

Alsof hij het dagelijks doet, fietst Bruno Naessens over de snelweg in België. Hij werd gefilmd door een achtervolgende auto die op het filmpje ook laat zien hoe hard hij zelf rijd, 87 kilometer per uur. De fietser haalt op zijn dooie gemak de vrachtwagen in en voegt daarna weer rustig in op de rechterbaan.

Watch on YouTube

Volgens de politie kan dit echt niet door de beugel

Bij de politie keken ze verbaast naar het filmpje. “Levensgevaarlijk is dit”, zegt woordvoerder Carl Vyncke. “Elektrische fietsen mogen alleen op fietspaden rijden. Daar gaat de man dus een eerste keer in de fout. Zo’n snelle elektrische fiets mag bovendien maximaal 45 kilometer per uur gaan. In het filmpje rijdt de man duidelijk sneller, bijna dubbel zo snel zelfs als toegestaan. Voor een dergelijke snelheid heb je een inschrijving nodig voor een motor.”

Bruno Naessens reageert zelf op het incident

De man reageerde zelf ook op alle commotie: “Ik ben onmiddellijk naar Roeselare gereden om tekst en uitleg te geven”, zegt Bruno Naessens uit Anzegem. “De elektrische fiets waarmee ik rij, is een Gulas-bike, een hebbeding van Duitse makelij waarvan de meest recente modellen vlotjes richting en zelfs over 25.000 euro aankoopprijs gaan”, zegt de 53-jarige man. “Al sinds 2012 ben ik er regelmatig mee op pad, jaarlijks fiets ik zo’n 9000 kilometer. In de regio waar ik woon, kent de politie mij. In het begin werd ik wel eens aan de kant gezet voor een controle maar intussen weten ze al lang dat ik geen regels overtreed.”

Aan de hand van deze conclusie kwam de politie terug op de eerdere uitspraken: “We stelden vast dat de tweewieler als motor in Duitsland is ingeschreven en verzekerd”, zegt Carl Vyncke. “Meneer blijkt met alles in orde en mag hier dus zonder problemen rijden, zij het onder bepaalde voorwaarden.”

De Gulas-bike is een unieke fiets

Het is een unieke fiets, en dat weet Bruno zelf ook: “Er rijdt er maar eentje rond in België”, vertelt hij. “‘t Is gewoon een zalig ding om mee te rijden. Maar veiligheid staat bij mij voorop. Ik heb speciale beschermkledij en een goeie helm, zonder ga ik de weg niet op. De politie in Roeselare heeft me wel afgeraden om op de snelweg te rijden. Terecht. De topsnelheid van mijn Gulas-bike bedraagt 90 kilometer per uur, da’s trager dan de nieuwste modellen die nu op de markt zijn. De snelweg is dus sowieso niet aan mij besteed.”

Al met al leverde het geweldige beelden op, maar voortaan blijft hij weg van de snelweg.